Да те лайкне цял един народ

Коментари

от Станислав Еленин 467 прегледа 0

Да те лайкне цял един народ

Руси ЧЕРНЕВ

Фейсбук безспорно е най-голямото изобретение на 21. век - място за лични и обществени похвали, албум със спомени, лексикон с велики мисли за щастието и любовта, агиттабло,  медия, арена за сблъсък на словесни гладиатори, оръжие за масово поразяване... И всичко това в смартфона на един клик разстояние.  

Чудя се, ако беше жив Апостола и прокламираше своята чиста и свята република в социалните мрежи, колко последователи щеше да има във Фейсбук! И колко от тях щяха да го последват по пътя към бесилото, когато дойде време за истинската революция! А би ли могъл Левски да спори с Бойко Борисов за най-много лайкове на личния си профил! Наскоро прочетох, че страницата на премиера подминала бройката от 5 милиона палеца. От което като трън в петата ме забоде въпросът защо и тази сметка с харесванията за премиера не ни излиза като онези с парите за магистралите и ремонта на НДК. Доколкото знам, в България днес живеят 7 млн. души. Като прибавим и гурбетчиите по чужбина, които не желаят да споделят с нас удоволствието да сме поданици на днешните управляващи, но активно политиканстват в мрежата, потенциалните фенове на Борисов вероятно са към 8 млн. Колкото и отрано българчетата да са закърмени с любов към своя лидер обаче, от сметката трябва да извадим поне групата на ненавършилите 12 години. След това в уравнението махаме и онези 39% от българите, които не ползват интернет и няма как да лайкнат премиера, макар да им идва отвътре. Така дори всички останали да сме забили по един палец за Бойко, не можем да надхвърлим 4 милиона покорени от харизмата на премиера. Не е невъзможно обаче останалите лайкове да са дошли от Македония (където Бойко вече е почитат почти като Самуил) или от вампирите в избата на Божидар Димитров.

Цифрата 5 милиона е притеснителна и по друга линия. Ако толкова хора (или поне половината) наистина харесват премиера, защо партията му едва прескочи 1,2 млн. лайка на последните избори? 

За това разминаване също има няколко възможни обяснения:

1. По принцип виртуалната любов е измамна. Известни са не един и два случая на тежки депресивни състояния след първата среща на живо между запозналите се в нета с цел брак застаряващи моми и ергени.

2. Много от лайкващите Бойко още нямат право на глас, защото или не са навършили 18, или още чакат за български паспорти от агентите на Каракачанов в Скопие и Битоля. В този вариант най-доброто за ГЕРБ тепърва предстои.

3. Влюбените в Борисов българи са мързелив народ и не им се ходи до урните. А партията на премиера губи огромен ресурс от потенциални гласоподаватели заради този нов национален дефект. Ако това е така, депутатите от ГЕРБ незабавно трябва да инициират промени в изборния кодекс и следващия път управляващите да се избират по палците за партийните лидери във Фейсбук.

4. Липсващите в урните  3,5 милиона харесват Бойко, но не и ГЕРБ. Тази възможност премиерът може да тества още на следващите президентски избори.

И ако последната сметка му излезе, да закрива партията и да ни направи президентска република. И това може да стане с един прост референдум, който да се организира в нета. Дето се вика, Тръмп цял свят управлява по туитъра, та Бойко една България ли не може по фейсбука...

Коментари