Чудото тученица, което лекува и вталява

Руколата е мощен афродизиак, лападът премахва анемията

Гурме

от Гергана Василева 1320 прегледа 0

Набедената за плевел у нас тученица заема почетно място на трапезата на чужденците. По цял свят сочната трева се счита за една от суперхраните, достойна да се нареди до чията и киноата. Оказва се, че има чудодейни лечебни свойства. В България растението доскоро беше отхвърляно като полезен продукт, но в Германия струва по-скъпо от гроздето.

Още Хипократ е използвал растението за лекарство при гинекологични заболявания и кръвоизливи. През 1 в. пр. Хр. римският учен от гръцки произход Диоскорид е написал в трудовете си, че тученицата изчиства от паразити и намалява главоболието. Малцина знаят, че съдържа 7 пъти повече витамин С от цитрусите. Мастните киселини, омега-3 (α-линоленова киселина) в нея са пет пъти повече, отколкото в спанака.

Съдържанието им е по-високо дори от някои рибни масла. Те спомагат за пречистване на кръвта и предпазват кръвоносните съдове от натрупване на плаки. Освен това пазят от склерозиране на съдовете и съответно от инфаркт. Богата е на витамини А, В6, В9, минерали - калций, калий, натрий, магнезий и фосфор, манган и желязо.

Тученицата предпазва и от рак. Тъй като съдържа два вида пигменти, които са мощни антиоксиданти - бетацианин и бетаксантин, тя предпазва организма от действието на свободните радикали.

За ядене стават листата и стъблата. Растението може да се използва като добавка към салатата или основен зеленчук, от него може да се приготвя таратор и пресни сокове. Тученицата може да се добави и към обичайни рецепти със спанак и лапад.

Друг полезен зеленчук през пролетта е руколата. С типичния си пикантен и леко нагарчащ вкус листенцата, приличащи много на българското глухарче, са мощен афродизиак. Консумацията им тонизира организма и се бори успешно с умората.

Руколата е богата на витамини А, С, К и на минералите калций, калий, натрий, фосфор и магнезий. Тя намалява нивото на кръвната захар, помага при анемия, кожни и възпалителни заболявания.

Подобрява обмяната на веществата и помага при отслабване. Рукола (Eruca sativa) е многогодишно тревисто растение, което расте по поляните на Европа, Мала Азия и Северна Африка. Въпреки че често е представяна като култивирано глухарче, всъщност руколата е съвсем различно растение и дори не са от едно семейство.

Диворастящата рукола е известна още от древността, а култивираната се отглежда едва от 20 години. На българския пазар се внася от Германия или Холандия, но и ние имаме подходящи условия за отглеждането .

Лападът е многогодишно растение от семейство Лападови, отглежда се като листен зеленчук и е разпространен навсякъде в Европа. Историята на лапада датира от античността, когато чрез него римските войски открили спасение от жаждата по време на военен поход.

Захари Стоянов споменава роднина на лапада в „Записки по българските въстания“ - киселеца, като благословено растение, което борците за свобода събирали в планинските гори.

В хранителния състав на лапада се съдържат витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, К, Е и С. Съдържа масло и дъбилни вещества. Богат е на минералните соли на желязото, калция, калия, фосфора и натрия.

Лекува анемия и псориазис. /Марица.бг

Коментари