Черешите в Крепост от 2,50 до 8 лева

Регион

от Михаил Михайлов 2472 прегледа 0

Черешите на пазара в Крепост се продават от 2,50 до 8 лева. След като тази година узряването на прочутите местни череши се забави с близо седмица, на разклона на селото между Хасково и Димитровград, вече се заформи традиционният пазар. Местните производители на вкусния плод разпънаха през уикенда повече от 15 сергии край пътя. Там, освен ранните череши, предлагат и домашни ягоди. Сортовете са италиански и холандски и се харчат от 4 до 7 лева, в зависимост от големината.


"Черешите ни са най-хубавите в региона", похвали ги Илиан Атанасов, който се е завърнал със семейството си от гурбет в Норвегия, за да си продава стоката. "Четири години живяхме и работихме в Ставангер, но децата не можаха да свикнат със студеното отношение на връстниците си, нямаше с кого да си играят и се депресираха, затова решихме да изоставим високия стандарт и уредения живот там и да се върнем в родното си село. Имаме осем декара черешови градини, а сега се готвим да посадим и нива с шафран и да си направим ферма за охльови", каза сговорчивият продавач.

Колегата му по маса Даниел Иванов няма много време да говори, клиентите му идват един след друг. "Моите череши са по-узрели и затова хората ги предпочитат", хвали си стоката той. "Трябва да се намери и точната цена спрямо качеството на продукцията, аз ги харча по 5 и по 6 лева, според едрината, иначе всички в момента са от ранния сорт бигаро бюрла. Тази година ранните сортове са по-дребни от миналата, заради липсата на сняг през зимата, не сме ги и торили даже", добавя производителят.


"Имаме и обикновена черна ранна, която вчера, когато нямаше толкова конкуренция, продавахме по 4-5 лева, но понеже е по-мека и нетрайна, я намалихме на 2,50 лева за килограм, за да си купят повече хора", казва друг търговец - Лозко Лозев.


Комшията му пък Диян Димитров, родом от Кърджали, продава ягоди. "Опитайте ги", казва на всеки потенциален клиент. "Много са хубави и дъхави", допълва Диян. Той е таксиджия, но от години си взема отпуск, за да продава черешите, които са на съпругата му крепостчанка. "Тази година посадихме нов сорт ягоди - клери, италиански са и са много хубави и едри. В началото вървяха по 8 лева за килограм, но сега лека-полека цената пада, защото се появиха и други сортове", каза още таксиджията.

Средната цена на хрущялните сортове череши, които са по-предпочитани от клиентите, е 5-6 лева в момента, а черната ранна череша се харчи от 2,50 до 4 лева на пазара на разклона за село Крепост. До дни се очаква обаче цените да паднат още.

Коментари