Бързайте да се запасите с дърва за огрев

Заради свинската чума може да се ограничи достъпа до горите, призовават от Община Ивайловград

Регион

от Цанка Семерджиева 221 прегледа 0

Бързайте да се запасите с дърва за огрев

Хората, които се отопляват с твърдо гориво, да побързат със снабдяването, заради евентуалното ограничаване на достъпа до горски територии във връзка с чумата по свинете, призовават от Община Ивайловград. 

Дори община Ивайловград да бъде подмината от тази зараза, ако такава бъде регистрирана на територията на съседна, например Маджарово, то цялата територия ще попадне в 20-километровата зона, и в автоматичната забрана на всякакъв вид достъп, включително и за дърводобив и снабдяване с дървесина, обясняват от администрацията.

По данни на Държавното горско стопанство до сега са осигурени 8 000 кубика дърва, а средно годишно са необходими около 11 000 кубика дърва. Това означава, че 3 000 кубика не са заявени и платени. 

Има налична дървесина, добита от обектите в селата Камилски дол, Попско и Гугутка. От общината апелират всички граждани, въпреки лишенията и трудностите, които могат да изпитат в момента да побързат и заявят необходимите им количества и да не рискуват да останат без дърва. 

Опасност добитите дърва да не  стигнат за зимния сезон ако бъде въведено ограничение, важи за всички, които се отопляват на твърдо гориво. Добре е тези хорада побързат.