Българското европредседателство започва с голяма инвестиция по плана "Юнкер"

България

от Екип Марица 595 прегледа 0

Българското европредседателство започва с голяма инвестиция по плана "Юнкер"

Българските държавници ще проведат днес поредица от срещи с европейски ръководители, пристигнали у нас по случай официалното откриване на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

В 11.00 ч. на "Дондуков"2 държавният глава Румен Радев ще проведе среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Темите на разговора ще са свързани с актуални теми от европейския дневен ред, както и с ключовите приоритети на българската страна в качеството ѝ на председател на Съвета.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и членовете на Европейската комисия ще имат срещи в Народното събрание. В 14.15 ч. председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще се срещне с Юнкер. В 14.30 ч. Жан-Клод Юнкер и Колегиумът на европейските комисари ще разговаря с членовете на Председателския съвет на Народното събрание и председателите на парламентарни комисии.

Премиерът Бойко Борисов ще проведе работна среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Борисов и Юнкер ще разговарят по теми от европейския дневен ред, като акцент ще бъдат приоритетите на страната ни по време на председателството. Многогодишната финансова рамка на ЕС и готовността на България за членство в еврозоната и Шенген също ще бъдат обсъдени по време на срещата между премиера и председателя на Европейската комисия.

Българското председателство започва с първа голяма инвестиция по плана "Юнкер", съобщиха от Представителството на ЕК в България.

Във втория ден от официалното посещение на Колегиума на Европейската комисия в България, председателят на комисията Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов ще дадат изявления за медиите в Националния дворец на културата.

Непосредствено преди пресконференцията в тяхно присъствие ще се състои и церемония по подписването на споразумение за най-големия до момента проект в България, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е централен стълб на плана "Юнкер" за растеж и работни места в Европа, информират от Представителството на ЕК у нас.

Подписването ще е в присъствието и на вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Андрю Макдауъл.

Коментари