Българката иска бебе на 27 г. и брак на 28

България

от Екип Марица 561 прегледа 0

Българката иска бебе на 27 г. и брак на 28

Българката ражда на 27 години и се омъжва на 28. Мъжете пък предпочитат по-късни бракове, показва националната статистика за 2016 г.. Данните сочат, че колкото по-млада е една жена, толкова повече мисли тя за брак, а мъжете искат най-много съпруга, чак когато навършат 60 г.

Българките се женят най-често на 28 години, а мъжете на 31 г. Голям е броят и на булките, които нямат 18. За 2016 г. те са 621.

Рекорден е и броят на 60-годишните мъже, които са сложили халка на половинката си, съобщава бТВ. Българката ражда първото си дете на 27 г., но все повече стават и децата, родени от жени на 40 плюс.

Преди три дни 37-годишната Елина Караджова става майка на Асена. Не го планирала. Елина и мъжът й нямат брак и не мислят да се женят. „Когато има любов – и с брак, и без брак, това не влияе. Той не сплотява семейството”, смята жената.

Ваня Събева става майка за първи път на 24 г. „След като завърших висшето си образование и в работата постигнах, каквото съм си намислила, решихме, че е време вече за следваща стъпка”, сподели Ваня. Тя и половинката й също са прескочили брака, защото приоритет за тях било детето.

Годишно в "Майчин дом" раждат и около 200 жени на над 40-годишна възраст. „Идеалната възраст е между 22 и 30 години. След 30 г. процентът с вродени хромозоми и аномалии също нараства.Така че, моят призив към младите хора в България е да не отлагат твърде много забременяване и раждане”, каза доц. д-р Иван Костов, директор „Майчин дом”.

Повече от половината българчета се раждат извън брак. Съвременните млади хора гледат на безбрачните съжителства като алтернатива на брака, като един равностоен семеен съюз, което показва промяна в ценностните модели.

Стремежът към образование и кариера е една от основните причини за късните раждания, а прогнозите са възрастовата граница да расте още.

Коментари