България затвори небето си за Boeing 737 MAX 8

България

от Екип Марица 30 прегледа 0

България затвори небето си за Boeing 737 MAX 8

България ограничава въздушното си пространство за полетите на самолети Boeing 737 MAX 8, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Във вторник вечер в 21.00 часа Европейската агенция по безопасност на полетите (EASA) издаде директива по безопасност, касаеща самолетите Boeing 737 MAX 8. Във връзка с нея ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" издаде необходимите указания, ограничаващи полетите на тези самолети в българското въздушно пространство, включително и излитащите и кацащите на българските летища, с изключение на полетите за пребазиране/ремонт.

Също така ще бъде гарантирано обслужване и безопасно кацане на самолетите от същия тип в случай на възникване на извънредна или аварийна ситуация.

По-рано вчера вечерта самолет от този тип, изпълняващ полет от Хургада до Амстердам, кацна безаварийно на летище "София".

Както е известно самолет Boeing 737 MAX 8, със 157 души на борда, се разби близо до столицата на Етиопия. Машината на "Етиопиън еърлайнс" катастрофира малко след излитане от Адис Абеба, като все още не са ясни причините за катастрофата.

Разбилият се самолет е от същия тип като този на индонезийската компания Лайън еър, който падна в морето миналия октомври 13 минути след излитането от Джакарта. Тогава загинаха 189 души, припомня Франс прес.

Заради катастрофата акциите на най-големия производител на самолети в света се сринаха с 5%. Почти 40% от активните 371 самолета Boeing 737 MAX 8 са приземени, според изданието Flightglobal, като 97 от тях са на най-големия пазар - Китай.

Източник: Dnes.bg

Коментари