Бутилка по бутилка, още 40 948 лв. за вода

Не се вижда края на сагата с урана, готови съоръжения чакат държавни служби да си свършат работата

Хасково

от Цанка Семерджиева 106 прегледа 0

Бутилка по бутилка, още 40 948 лв. за вода

Още 40 948 лв. за бутилирана вода на училища, детски градини, социални и здравни заведения ще плати Община Хасково заради урана в тази от мрежата. Това става ясно от докладна на кмета Добри Беливанов до ОбС, с която се иска поредна корекция в средствата от резерва в бюджета на общината.

За 2 г. откакто стана ясно, че във водата от мрежата има уран, общината е платила над 500 000 лв., припомня haskovo.marica.bg.

Не е ясно с колко ще набъбне сумата, тъй като все още не е пусната вода от новите кладенци, за които преди две години спешно бяха отпуснати близо 2 млн. лв.

На практика 2 г. по- късно проектът за допълнителното водоснабдяване на града не е приключен. От докладната става ясно, че до сега Общината е предала 4 тръбни кладенци за експлоатация в Северната вододайна зона, но предстои приемане от държавна комисия.

Въведен в експлоатация е водопровод в същата зона. Приети са и 3 кладенеца в Източната зона и 1 в зона Узунджово. Те обаче не са въведени в експлотатация , тъй като Басейнова дирекция не е учредила санитарно- охранителна зона. Едва след като го стори, съоръженията ще бъдат предадени на ВиК асоциацията. Така остава неясно кога най- сетне държавните служи ще сложат край на сагата с водата. Жителите на областния град продължават да плащат по 3 лв. за кубик с уран и вече втора година да се харчат за бутитилирана вода за готвене и пиене. Все още действа предписанието на здравните власти водата от мрежата да не се ползва за пиене и готвене.