Безплатните прегледи на очи разпалиха скандали

Часовете за консултации, които започват в сряда в МБАЛ Хасково свършиха за минути. Телефонът за записване прегря, граждани се караха

Хасково

от Милена Лавчева 1123 прегледа 0

Снимка: Архив Марица

За по-малко от 60 минути днес сутринта се изчерпаха часовете за безплатни очни консултации за глаукома, които почват от утре в МБАЛ Хасково. От 8.00 часа сутринта звъня на посочения телефон за предварително записване 038 606 728, за да запазя час за майка ми, но телефонът дава постоянно заето. Това сподели 61-годишният Васил Тончев от Хасково. Звънях поне десетина пъти до към 10.00 часа, но линията дава непрекъснато заето, защо лъжат така хората, възмути се мъжът, който сигнализира в редакцията за проблема. След няколко непрекъснати опита на репортер да се свърже с посочения телефон, най-накрая чухме сигнал „свободно”. След което от отделението любезно ни обясниха, че часовете за преглед са свършили рано сутринта за броени минути. Поради тази причина неуспяла да си запише час гражданка, се е скарала по телефона с медицинския персонал. Другия път ще звъните рано сутринта, още в 7,30 часа, ако искате да успеете да си запишете час за безплатен преглед, посъветнаха ни от отделението. Успелите да си вземат час са общо 45 граждани. Часовете са разпределени по 15 на ден. Прегледите ще се извършват от 9.00 до 13.00 ч. в Очно отделение на МБАЛ Хасково на втория етаж в Инфекциозно отделение.

Пациенти споделиха, че обикновено трудно стигат до офталмолог чрез личния си лекар, защото почти винаги нямало направления. Не е лесно да вземеш направление, каза 45-годишната Траяна Трайкова от Хасково. Първо ти отнема много време да запазиш час за личния. После пак чакаш на опашка, за да влезеш в кабинета. И накрая разбираш, че няма направление. И след няколко подобни опита, се отказваш или отлагаш във времето, разказа жената.

Безплатните очни прегледи, които започват от 14 март, сряда ще продължат три дни – до 16 март, включително. Те се организират от Световната асоциация за борба с глаукомата и Световната асоциация на болните от глаукома. Поводът е Световният ден за борба с глаукомата, а целта е да се повиши информираността на обществото за заболяването. Интересът към инициативата е огромен, хората искат да се прегледат, но уви. Малцина бяха късметлиите в Хасково.

Коментари