Без надуваеми басейни, хвърлят кръста в реката

Регион

от Цанка Семерджиева 63 прегледа 0

На това място край Любимец ще бъде хвърлен кръста

Във водата на р. Бисерска, а не в надуваем басейн, като м.г., ще хвърли богоявлениския кръст Отец Трифон от Любимец. Общината и Църковното настоятелство на храм «Свето Успение Богородично» са организатори на празника. Ритуалът по спасяването на християнския кръст е от 11 часа при устието на р. Бисерска, в местността „Бикя“ , където малката река се влива в Марица.

М.г. свещеникът изуми миряните, като след службата в храма, ги поведе до надуваем басейн в двора и хвърли кръста там. После сам влезе и го извади.

100 лв. ще получи късметлията, който извади кръста в Любимец на този Йордановден. Толкова ще получат и смелчагите в Димитровград и Черноконево.

По 20 лв. ще получи всеки мераклия, който се запише в ритуала за спасяване на кръстта в Димитровград. Предвидени са още грамота, осветена икона на Рождество и църковен календар. 100 лв., бутилка вино за сгряване и кърпа ще получи мъжът, който извади разпятието в Черноконево. В димитровградското село за втори път се прави богоявленски ритуал.

Мераклиите за кръста, който ще им гарантира здраве през годината, могат да се запишат в деня на празника в църквите. В надпреварата могат да се включат православни християни, навършили 18 години.

В казани с осветена вода ще се пуска кръста в повечето храмове в Хасковско.

Бикя

На това място ще е ритуалът в Любимец

Коментари