Баневи обвинени в пране на 1 млрд. лева

България

от Екип Марица 132 прегледа 0

Баневи обвинени в пране на 1 млрд. лева

Николай Банев ще бъде обвинен в пране на пари на над 1 млрд. лева, съобщи на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

"В момента към наказателна отговорност е привлечена и г-жа Банева, като й е предявено конкретизирано обвинение", поясни той.

Майката на Николай Банев също ще бъде обвинена за участие в организирана престъпна група.
"Към момента освен Евгения и Николай Баневи като обвинена е призована и привлечена към наказателна отговорност и майката на г-н Банев. Предвид напредналата ѝ възраст, колегите най-вероятно ще определят мярка за неотклонение "парична гаранция", поне такава е тяхната насока. Нейната роля е като участник в организирана престъпна група", обясни още той.

Наблюдаващият делото прокурор Мария Дойчева каза, че майката на Николай Банев е управлявала множество дружества от холдинга.

"Тя е разпореждала и е вземала пари от касите и в "Полимери", продала е кран в много неизгодни условия на тежка индустрия, парите са били присвоени от фамилията и не са влезли в предприятието. Тя е активен участник в прането на пари", каза тя, като посочи, че до тези обвинения се е стигнало, след като са били прегледани документи на фирмите.

Той заяви, че в момента тече предявяване на актуалните и по-прецизни обвинение срещу Банев.

"За длъжностно причисляване, придобил гражданство с източване на 4 предприятия, "Елма Троян" , Полимери, Топлофикация-Казанлък, Химически завод -Панайот Волов", посочи Иван Гешев. 3

Щетата, причинена от това длъжностно причисляване и данъчните престъпления, за които са привлечени като обвиняеми е в размер на над 90 млн. лв., заяви зам.-главният прокурор.

"За да бъда по-точен 589 800 евро, които са констатирани, че се намират в офшорни сметки в дружества контролирани от тези лица, извън територията на Република България. От компетентните власти на тези държави е предявено те да бъдат запорирани. Работим е тази посока", поясни Гешев.

Интересното е, че в дома на Баневи в квартал "Бояна" съпрузите държали незаконно около 100 патрона, за които нямали разрешително. На Николай Банев му го взели след обвинение за закана с убийство.

Източник: dnes.bg

Коментари