Астероид със спътник приближава Земята днес ВИДЕО

Свят

от Екип Марица 74 прегледа 0

Астероид със спътник приближава Земята днес ВИДЕО

Днес, на 25 май, астероид, определен като потенциално опасен, приближава земята. Преди двадесет години американски астрономи откриват нов астероид, който получава в каталозите означението (66391) 1999 KW4. След като проучват орбитата му, която се оказва разтеглена и освен това, пресичаща орбитата на Земята, учените вписват новооткрития обект в регистъра на потенциално опасните за планетата ни космически тела. Астероидът е с диаметър 1,3 километра. Орбитата му го отвежда до разстояние от 30 милиона километра от Слънцето (по-близо, отколкото Меркурий), а когато е най-далеч се намира на 150 милиона километра от звездата ни (по-далеч, отколкото Земята).

Небесното тяло се движи със скорост от 77 000 километра в час. Разположението на 1999 KW4 спрямо планетата ни постоянно се променя.

На 25 май космическият обект за пръв път ще се доближи до нас на разстояние 5,18 милиона километра, което приблизително отговаря на 13,5 пъти по-голяма дистанция, отколкото разстоянието от Земята до Луната. По космическите мащаби това е много близко, но съвсем безопасно за планетата.


Докато се намира на тази дистанция, астероидът ще може да бъде наблюдаван дори с помощта на любителски телескоп.

Към момента в Слънчевата система са регистрирани около 150 милиона астероида, но (66391) 1999 KW4 е от по-интересните – разполага със свой собствен спътник; точно, както Луната обикаля около Земята. Астероидът е с форма, сплескана в полюсите, а екваториалната му част е обрамчена в своеобразна планинска верига. От Земята, с помощта на телескоп, обектът ще може да се наблюдава до 27 май. В началото сближаването астероидът ще се вижда в региона на съзвездията Кърма и Нос в южната небесна полусфера и чак след това ще се появи и на северния небосклон. Следващото такова сближаване на 1999 KW4 със Земята ще се състои през 2036 година, но тогава дистанцията до него ще е още по-малка – 2 320 000 километра.

historynakratko

Коментари