Недостиг на гимназисти закри паралелки в Хасковско

23 са незаетите места в специалностите в учебните заведения в областния град

Хасково

от Веселин Тонев 499 прегледа 0

Иван Панайотов - старши експерт по организация на средното образование в РУО

ХАСКОВО, Анжелина ЯНЕВА

23 места след приема след 7 клас са останали незаети в учебните заведения в Хасково. Това съобщиха от регионалното управление на образованието.

В гимназията по туризъм има 4 свободни места в специалността “Екскурзовод”, а цели шест са останали незапълнени след приема в паралелката “Моделиер технолог” в гимназията по лека промишленост "Райна Княгиня", обясни старши експертът по организация на средното образование Иван Панайотов. Така класът се състои само от 20 ученици. В професионалната гимназия по механо- и електротехника също са незаети 6 места в специалността “Техник на компютърни мрежи”. Двама младежи по-малко ще учат и в паралелката “Приложен програмист”.

В средно училище “Васил Левски” също двама по-малко гимназисти постъпиха в класа по природни науки. Три места не са попълнени и в “Свети Паисий Хилендарски” в специалността по хуманитарни науки.

Оказва се, че е голям броят и на паралелките, които не са били сформирани тази учебна година след 7 клас.

Нереализирана е останала “Изпълнител на термални процедури” в минералбанското школо “Проф. д-р Асен Златаров”. Не можа да бъде разкрита и паралелката “Химик – технолог” в професионалната гимназия в Димитровград, също носеща името на далновидния хасковлия. Заради недостатъчния брой деца несформиран е и клас природни науки в симеоновградското училище “Св. Климент Охридски”. Нулев прием е отчетен и за “Монтьор на компютърни системи” в харманлийското школо “Захари Стоянов”. В друго учебно заведение в Града на Белоногата - “Неофит Рилски”, положението е същото. Липсват ученици в профил “Предприемачество”. Няма желаещи за козметици и в хасковската гимназия по лека промишленост.

В димитроградското училище “Проф. д-р Асен Златаров” не е попълнена и една паралелка след приема след 8. клас - “Моделиер технолог на обувки”. Същото е дереджето и с “Лозаро-винарство“ в ивайловградското школо “Христо Ботев”, непрофилираната паралелка в симеоновградското “Св. Климент Охридски”. И в Стамболовското, носещо името на светеца, е отчетен нулев прием в едната от двете паралелки за готвач. Не са се събрали ученици и за специалността "Хотелиер" в караманското училище "Христо Ботев" след 8. клас.

1729 са приетите след 7. клас в областта, уточниха от структурата на МОН. Паралелките са 67. В Града на Богородица броят на учениците е 899. Те са разпределени в 35 паралелки. Най-много са в хасковската езикова гимназия - 7, добави Панайотов.

Там е и най-желаната специалност – “Английски с немски език”. Приемът е бил за 16 момичета и 10 момчета.

След 8. клас са били приети общо 877 гимназисти в учебните заведения в региона./Марица

Коментари