50 жени се консултираха в "Розовия кемпер на Една от 8" в Хасково

здраве

от Михаил Михайлов 418 прегледа 0

ХАСКОВО, Михаил МИХАЙЛОВ

50 жени се консултираха в "Розовия кемпер на Една от 8" в Хасково. Импровизираната приемна за жени страдащи от рак на гърдата бе разположена на паркинга пред МБАЛ "Хасково" в продължение на по два часа вторник и сряда.

Предлагаме индивидуални информационни и практически консултации, индивидуални психологически консултации, техники за справяне със стреса, съвети за хранене по време на лечение, арт-терапии, групови занимания, съвети от професионален гримьор, раздаване на аксесоари за жени с рак на гърдата и други, кулинарен блогър пък готви в кухнята на кемпера, обясни Диана Гунева, която е сътрудник на фондацията.

Идеята ни е да изнесем дейността на фондацията на Нана Гладуиш "Една на 8" близо до хората, които имат този проблем. Подготвили сме им и малки подаръци - тюрбани, брошури и други, добави Гунева и каза, че самата тя се е оперирала преди две години и дори в болницата е лежала с мъж, борец от Видин, който е имал същия проблем. Тук сме събрани все хора, които са се справили с този проблем и затова най-добре можем да разберем хората, коитио го имат. Минали сме през операцията, химиотерапията или хормонална терапия и последствията от тях. Знаем как се променя цвета на кожата на лицето, косата как пада и за това може да насърчим и дадем полезни съвети на жените с този проблем, добави тя.

Психологът Антонина Топалова не спря да консултира различни пациенти през цялото време. Някои от жените идваха сами, а други имаха подкрепата на съпрузите си. Тъжното е, че все повече млади жени започват да страдат от този проблем.

“Розов кемпер на Една от 8” е част от проекта “Сърдечни приятелки”. В рамките на 6 месеца той обикаля 25 града в страната и главни онкологични болници. Следващата цел на фондацията е да бъде закупен мобилен ехограф, който да бъде монтиран в кемпера. Така при следващи обиколки в страната ще бъдат не само консултирани жените, но ще бъдат и диагностицирани, за да може по-бързо да започне тяхното лечение, което е от съществена важност при онкологичните заболявания, уточни Диана Гунева./Хасковска Марица

Коментари