С походи и колела бележим Седмицата на мобилността

Хасково

от Милена Лавчева 154 прегледа 0

С походи и колела бележим Седмицата на мобилността


ХАСКОВО, Хасковска Марица

С поход до връх Аида край Хасковските Минерални бани на 16 септември Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково ще отбележи Европейската седмица на мобилността . По време на похода ще бъде почистен районът на защитената местност, казаха от екоинспекцията. Общините Хасково, Ивайловград и Свиленград са сред официално регистрираните в сайта на кампанията български общини с поредица от инициативи, посветени на Седмицата на мобилността.

Община Хасково и ОП „Младежки център“– Хасково с подкрепата на РИОСВ- Хасково ще организират на 19 септември от 17 часа велопоход в парк „Кенана“. Събитието ще стартира с танци на открито на площадката пред централния вход на парка. РИОСВ-Хасково ще раздаде на участниците светлоотразителни гривни, екошапки и информационни материали.

Община Ивайловград ще стартира кампанията още на 15 септември с раздаване на флаери под надслов „Заедно стигаме по-далеч“ и покана към местната общественост и училищата за активно участие чрез придвижване пеша и с велосипеди. По време на Седмицата на мобилността, Туристическият информационен център в Ивайловград ще предоставя безплатно велосипеди за придвижване на жителите и гостите на града. На 22 септември, когато е Европейският ден без автомобили, по инициатива на общината ще бъде затворена за МПС и превърната в пешеходна зона ул. „България“ в участъка от кръстовището до паметника на Ивайло.

Община Свиленград ще организира в рамките на кампанията инициатива „Пеша на работа“ и велопоход по велоалеята до Крепостта в с. Мезек. Много училища в региона също ще организират свои събития, посветени на Седмицата на мобилността.

Тази година темата на Европейската седмица на мобилността е „Чиста, споделена и интелигентна мобилност“ и ще премине под мотото „Заедно стигаме по-далеч“.

РИОСВ– Хасково кани всички общини, училища, НПО, фирми и граждани да вземат участие в Европейската седмица на мобилността, която е от 16 до 22 септември и Деня без автомобили – 22 септември./Марица.бг

Коментари