РЗИ: Необходим е център за кожно- венерически болести

здраве

от Веселин Тонев 224 прегледа 0

РЗИ: Необходим е център за кожно- венерически болести

ХАСКОВО
Анжелина ЯНЕВА

Липсата на център за кожно- венерически болести създава проблем с това да се следят случаите на заболелите, обяви д-р Снежана Иванова от Дирекция “Надзор над заразните болести” към РЗИ – Хасково. Специализирано здравно звено няма от 2013-а година, когато бе закрито с решение на ОбС. Положените усилия на служителите от регионалната инспекция да бъде разкрит отново център в областта, обаче останаха без резултат, добави Иванова.

Здравната структура работи по националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в България за периода 2017 - 2020 г. Сформиран е вече екип. Той ще работи с рисковите групи, заедно с представители на двете неправителствени организации - „Толерантност и взаимопомощ“ и фондация „Български център за джендър изследвания“. Специалистите ще консултират и изследват хора, които използват наркотици интравенозно, както и хомосексуалисти.

Разполагаме и с мобилен кабинет за безплатни изследвания. Той е оборудван и с гинекологичен стол, уточни Иванова. 8202 са преминали през него от 2014 до 2016 за ХИВ носителство. В областта бяха установени 3 случая за периода. Важното е, че разпространението е все още ниско и трябва да не допускаме масова епидемия, добави здравният инспектор.

Коментари