Зачимяват стадион "Хасково" до края на седмицата

На съоръжението ще може да се провеждат мачове след два месеца

Хасково

от Михаил Михайлов 891 прегледа 0

ХАСКОВО, Михаил МИХАЙЛОВ

Зачимяват ударно стадион "Хасково" с 9 400 кв.м. трева. Днес бригада от работници въоръжена с гребла и специализирана техника поставяше 70-80 см ивици с трева, дълги по повече от 20 метра върху предварително заравнена пясъчна основа. Най-късно до края на седмицата варненската фирма "Одесос спорт" ще положи цялото тревно покритие на игрището на Ямача. Вече е излят и основния пласт от 5 см черни каучукови стърготини и смола на пистата на спортното съоръжение. А при подходящо сухо време и температури под 30 градуса ще се положи и горния слой, който ще е в червен цвят. След това остава само да очертаем с бяла боя шестте коридора на лекоатлетическата писта, каза техническия ръководител на обекта Васил Шопов.

Той обясни, че две уникални за Европа машини за полагане на настилката на пистата са били докарани от Германия от полско-българската фирма подизпълнител на проекта. При подходящо време, без дъжд и големи жеги до края на месеца трябва да завършим обекта, добави Шопов. На съоръжението ще може да се провеждат мачове след два месеца, уточни той. След като засъхне основния пласт на настилката на пистата ще пристигне другата специализирана машина, от която има само два броя в Европа, за да положи горния слой от настилката. След това боядисваме коридорите по 8 метра широката писта и сме готови. Един от работниците от варненската фирма каза, че тревата са я доставили от разсадника им в село Старо Оряхово до морската ни столица, където имат 100 декара с различни сортове. Наскоро завършихме и базата на Националния отбор по фътбол в Бояна. Работили сме още по тревната настилка на Националния стадион "Васил Левски", стадиона на Левски - "Георги Аспарухов", базата на Ботев Пловдив в Коматево, стадионът в Дряново и на много други места, добави специалистът.

Пиарът на община Хасково Диана Иванова уточни, че най-вероятно ще има десетина дни забавяне с приключването на обекта, но то се дължи на непригодните за работа климатични условия. Изградена е автоматизирана поливна система. Монтиран е резервоар 20 м3. След затревяването ще се извърши и наторяване на терена с разтворима гранулирана тор.Все пак се работи на открито и необичайно високите за септември температури не позволиха на техниката да работи. Например лазерния нивомер не може да работи при температури над 30 градуса, а и тревната настилка не е добре да се поставя в големите жеги, за да се хване тревата по добре. Сумата за ремонта е 532 988 лева. Шест фирми кандидатстваха по обявената обществена поръчка, която бе спечелена от варненската фирма „Одесос строй“. Строителството бе възложено във връзка с Договор за финансово подпомагане на строителството и ремонта на спортни обекти и съоръжения между Министерството на младежта и спорта и Община Хасково.

Техническият ръководител уточни, че редовно поливат новите чимове с тревата, за може да се прихванат по-добре и бързо за основата. А работниците продължават и в момента да отстраняват компрометираните участъци и да поставят здрава трева на местата с петна. Преди два вечера са имали посещение от глутница кучета, които са оставили своите отпечатъци върху току що положената настилка на пистата, затова сега ремонтираме и нея. Добре е, че стадионът има вече дренажна и поливна система и го поливаме през два-три часа, въпреки жегите, добави Васил Шопов./Хасковска Марица

Коментари