Добра новина: По-евтин газ от октомври

България

от Милена Лавчева 165 прегледа 0

Добра новина: По-евтин газ от октомври

Марица

Крайната цена на природния газ от октомври ще е с 3-4% по-ниска. Това е прогнозата на председателя на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Иванов коментира, че от промяната на тарифния модел и повишаването на таксата за пренос на природния газ най-засегнати ще са топлофикациите. Причината е, че те имат неравномерно потребление на природен газ и по тази причина купуват капацитет не твърд годишен, а за определени периоди, тримесечни, месечни, които са с по-високи цени, пише fakti.bg.

Миналия петък "Булгаргаз" внесе в регулатора заявление за намаляване на цената за вътрешния пазар със 7.29 на сто от 1 октомври 2017 г. и поиска да бъде одобрена стойност от 343.22 лв. за 1000 куб. м. В тази цена обаче не са включени цените за достъп и пренос на суровината през газовата мрежа, както и акциз и ДДС. Тарифите за достъп до мрежата и за пренос от 1 октомври 2017 г. ще се изчисляват по изцяло нов модел според точката на вход и изход от газовата мрежа и прогнозите на газовия оператор "Булгартрансгаз" са таксите са се увеличат от 0.37 до 2.4 на сто.

Новите транзитни такси са силно оспорвани от големите индустриални енергийни потребители, според чиито изчисления така разходите им за доставка на суровината ще нараснат с 60 процента и ще ударът тяхната конкурентност. От "Булгартрансгаз" и регулатора обаче не смятат да променят плановете си за въвеждане на оспорвания тарифен модел, който влиза в сила съгласно евродиректива и ако не стане факт от 1 октомври, страната ни е заплашена от наказателна процедура от страна на Брюксел.


Коментари