"Марса” с нов собственик

Софийско дружество придоби сградата паметник на културата от синдик и частен съдебен изпълнител

Хасково

от Цанка Семерджиева 1982 прегледа 0

ХАСКОВО

Цанка СЕМЕРДЖИЕВА

Емблематичната за Хасково сграда на бившия магазин „Марса” има нов собственик. Софийско дружество е придобило цялата собственост върху разпарчетосаната сграда, която е паметник на културата и от години се руши, научи „Хасковска Марица”.

Едната четвърт от магазина, която бе на „Био ойл, има нов собственик от столицата, потвърди частният съдебен изпълнител Самуил Пеев, който заради дългове на дружеството от Опан няколко пъти обяви частта му на публична продажба. Според последната обява исканата цена е 276 736 лв.

Същото дружество е придобило и останалите ¾ от имота. Те са на обявеното през 2010 г. в несъстоятелност „Теда комерс Ко”. Синдикът на хасковското дружество, което притежаваше верига магазини, част от CBA, Ванко Митев потвърди за сделката. Той не можа да си спомни името на купувача, но каза, че той е запознат, че сградата е паметник на културата и трябва да се поддържа.

От свои източници „Хасковска Марица” научи името на новия собственик на „Марса”, но той се оказа в чужбина и не можахме да разговаряме с него за това какви са намеренията му относно емблематичната сграда. Според системата Дакси сред многобройните дейности на ООД-то са строителство и покупко- продажбата на недвижими имоти. Хасковско дружество със същите предмети на дейност пък участва в него с 50 на сто от капитала.

"Марса" се руши от години, а общината се видя принудена да я огради, тъй като отломки от фасадата и купола падат върху тротоара. Като повечето красиви стари сгради в града, "Марса" е бивш тютюнев склад. В средата през 80-те години той приюти първия модерен магазин в Хасково, който разполагаше с ескалатор, сладкарница и асансьор.

Коментари