Кучетата прогониха хората от парка до Бизнесцентъра

Приютът за четириногите е построен, но предстоят процедури по одобряването му, казват от общината

Хасково

от Веселин Тонев 212 прегледа 0

ХАСКОВО
Анжелина ЯНЕВА

Жители на областния град буквално запалиха телефоните на "Хасковска Марица" със сигнали за глутници кучета. Бездомните животни се увеличават, навсякъде са, такова чудо не е имало от години в Хасково, казват те.

Глутници могат да бъде видени по всяко време из центъра, няколко животни са превзели парка до бившата градска баня. Градината вече не е място за разходка на хора и деца заради кучетата, споделя читателка. Възрастната жена разказа, че се страхува за внуците си, които извежда понякога там на игра. Кучетата били особено активни през късните часове. Понякога лаят като обезумели и това стряска хората, които вече избягват красивата градина, каза още тя.

Припомняме, че община Хасково започна изграждането на приют, кога ще заработи обаче, не е ясно. Главният експерт "Протокол и връзки с обществеността" Диана Иванова каза, че строежът е готов. Тече съгласуване с БАБХ, наложила се корекция. Предстои лицензиране и сертифициране на обекта, което е по-дълга процедура, обясниха още от общината.

Директорът на “Екопрогрес” Щерю Янев, под чиято юрисдикция ще е управлението на приюта, добави, че към момента единственият начин да се справят компетентните институции с проблема с бездомните кучета е обезпаразитяването и маркирането на четириногите.

Досега са проведени две такива акции. Те се осъществиха от ветеринарите, с които община Хасково сключи договор за овладяване на популацията от бездомни кучета в града.

Още при първата акция през средата на юли бяха обработени 50 животни в мобилна клиника. Животните бяха кастрирани, ваксинирани против бяс, обезпаразитени, чипирани и с ушни марки в рамките на 4 дни и пуснати на местата, откъдето са прибрани.

Според ветеринарите кастрацията на животните е единственият законен начин за ограничаване на популацията им, въпреки че резултатите ще се забележат след две-три години. Манипулациите на лекарите бяха следени отблизо и от представители на природозащитни организации, които адмирираха начинанието.

Следващата акция за бездомни кучета се проведе в края на август, когато бяха обработени от лекарите още 47 кучета. Най-много бяха заловени в квартал "Бадема". Из града обаче има още стотици животни.

Иванова обясни, че сигналите за бездомни кучета, които постъпват в общината, ще бъдат подадени към ветеринарите за следващата акция в града.

Коментари