66 интелектуалци искат Синята къща за клуб

Сградата е паметник на културата, текат процедури, като приключат, ОбС ще реши дали да я даде, обясниха от общината

Хасково

от Веселин Тонев 260 прегледа 0

66 интелектуалци искат Синята къща за клуб

ХАСКОВО

Анжелина ЯНЕВА
Цанка СЕМЕРДЖИЕВА

Културните дейци и хасковската интелигенция нямат клуб, жалва се бившият актьор Гочо Павлов на импровизирана пресконференция.
От три години насам няма къде да се събира творческата интелигенция от областния град, подчерта той. Провеждаме срещите си по кафенетата, каза той.
Павлов допълни още, че кметът му обещал скоро да се намери подходяща база за културен клуб, но все още това не е факт. По думите му председателят Таня Захариева и шефът на групата на ГЕРБ Антон Иванов му предложили Синята къща, след като били запознати с проблема. Затова се надява скоро тя да им бъде осигурена.


"Смятаме, че тук има достатъчно добри музиканти, артисти, литератори, а по празници винаги се канят групи и шоумени от София. Никой не се е заинтересувал колко младежи от Хасково учат в НАТФИЗ, а те са 7-8 поне. И в музикалната академия сигурно броят им не е по-малък”, коментира още Павлов, според когото трябвало да има повече заинтересованост към дейността на интелектуалците от страна на общината.


Йордан Нанчев и адвокат Надежда Стоянова също присъстваха на срещата с журналисти. Те обясниха, че има подписка, в която вече 66 души с различни професии са сложили парафите си с искане за културен клуб. Те смятат да я внесат в общината.

Няма неспазено обещание, подготвя се документацията, коментираха от общината. Идеята е да бъде предоставен долният етаж на Синята къща. Тя обаче е паметник на културата и в момента текат задължителни процедури и съгласуване с Министерството на културата. Те трябва да приключат и едва след това да се подготви предложение до ОбС. Той трябва да вземе решение за предоставяне на помещението, допълни пресаташето на общинската администрация Диана Иванова.

Коментари