Башибозук нападна къща в Златоград

България

от Цанка Семерджиева 224 прегледа 0

Башибозук  нападна къща в ЗлатоградБашибозук нападна със страховита стрелба от пушки авзалийки, кремъклийки и Пибоди - Мартин вековна къща в Златоград и безчинства в нея, а хайдути спасиха живота на многолюдното семейство.

Защитниците освободиха нападнатото семейство и застреляха османлиите в пушечна битка със старинни огнестрелни оръжия. Възстановката на башибозушкото нападение се разигра в автентичната Пачилова къща - паметник на културата ва калдъръмените сокаци в Златоград от 20 души от клуб "Родолюбие" - Пловдив.

Малки и големи те бяха облечени в носии и османските облекла и с с пълно оборудване и накити, като един от "османлиите" носеше дори автентична муска.

Башибозукът нападна къщата и "уби" стопанина й, ограби дома и тормози семейството пред очите и на 30 рокера от 9 държави, които минават през Златоград от Гърция на европейска обиколка. От Златоград те продължават към Ахелой, а от там към Европа, каза кметът на Златоград Мирослав Янчев.

С гръмовната възстановка със старинни оръжия от 18 и 19 век, бе открита пред туристите първата по рода си тюфекчийска/оръжейна работилница в страната, която заработи в чаршията на Етнографския ареален комплекс.

"В рамките на годината на честването на 240 години от рождението на Делю войвода, създадохме първа по рода си в страната тюфекчийска работилница - оръжейна, в която ще бъдат ремонтирани и ще се правят оръжия от времето на Делю войвода, от времето на Възраждането, от времето на Руско-Турската освободителна война. Надявам се в тази работилница да можем да реставрираме оръжията, които се ползват от клубовете в страната за възстановки и се надявам да има и общообразователна роля, защото с тази работилница туристите ни, ученици и студенти ще могат да се информират за оръжията от тази епоха", каза инициаторът за създаването й, собственикът на единствената в страната частна чаршия Александър Митушев.
Още тук

Коментари