Георги Андреев изпълни на бис юнашката песен за Димо Терфенлията

Недялко Недялков стъпи на хасковска сцена в "Заря" отново след 40 години

Хасково

от Михаил Михайлов 1472 прегледа 0

ХАСКОВО, Михаил МИХАЙЛОВ

Хасковската публика извика на бис своя най-нов почетен гражданин композитора Георги Андреев. Той изпълни на своята любима гъдулка част от първата песен, която научил в родния град, а именно юнашката песен за Димо Терфенлията, който печелел кървавите пехливански борби.

Андреев се пошегува със съгражданите си, че трябва да забравят за любимите си сериали тази вечер, защото композицията продължава поне 40 минути. Той естествено се смили над тях и изпя само първите два куплета от мечкадарската песен и така взриви емоциите на публиката, която стана на крака и започна бурно да го аплодира. Овации обраха и всички останали музиканти, взели участие в спектакъла "Корени от Хасково", създаден върху авторската музика на Георги Андреев.

Много емоции, много топлота и много послания се чуха от сцената на читалище ”Заря” в събота вечер. Невероятна комбинация от класически и български народни инструменти и хорово пеене в музикалния спектакъл. А публиката в залата избухваше в бурни аплодисменти още преди края на композициите.

Георги Андреев и приятели вдигнаха на крака публиката и я възнаградиха многократно с шедьоври, излезли изпод диригентските палки на Михаил Делчев и Цанислав Петков. Самият Георги Андреев също заставаше пред музикантите, за да дирижира.

Уникално съчетание на гласовете на солистката на Народния оркестър на Хасково Тонка Колева и на хористките от шведския женски състав за български народни песни „Перуника” ще остави неповторими спомени у зрителите, препълнили залата.

Усмихнати лица под непринудените шеги, които отправяха ту един към друг, ту към публиката диригентите, имаше в цялата зала.

„Радвам се, че след 40 г. отново свиря на тази сцена, защото, когато бях на 7 г. за първи път стъпих на нея. Тогава баща ми ме доведе в школата по акордеон, в която започнах да изучавам инструмента при госпожа Татяна Славчева. Нека да подкрепяме всички талантливи хасковлии в която и област да се изявяват те”, призова от сцената Недялко Недялков, който също се върна в родния град, за да бъде част от проекта. Недялко не преставаше да се шегува със своите колеги и съграждани от народния оркестър и зад сцената, като им разказваше весели случки от свои съвместни участия с музиканти като цигуларя Георги Янев./Хасковска Марица

Коментари