В 6 училища ремонтите продължават след 15-и

Освежаващите процедури няма да пречат на учебния процес, категорични са от инспектората

Хасково

от Веселин Тонев 584 прегледа 1

В 6 училища ремонтите продължават след 15-и

ХАСКОВО
Анжелина ЯНЕВА


Дни преди първия учебен звънец, 13 училища и 5 детски градини в областта се ремонтират. Това съобщи Иван Ванчев, който е началник на отдел в регионалното управление на образованието.

Ремонтите ще продължат в част от образователните институции след 15 септември. Те обаче по никакъв начин няма да пречат на учебния процес, категорични са от местната структура на МОН.

5 от училищата са в Димитровград. В “Любен Каравелов”, “Пенчо Славейков”, “Васил Левски“, езиковата и природо-математическата гимназия се обновяват дворовете. Правят се спортните открити комплекси по оперативна програма “Региони в растеж”.

Строително-ремонтните дейности и в 3 детски градини в областния град продължават, уточни Ванчев.Това са “Слънце”, “Щурче” и “Весели очички”. Тъй като всяка от тях разполага с по две сгради, занятията ще се провеждат във вече обновената част. Децата ще се обучават в сборни групи до края на ремонта, който се очаква да приключи до 30 ноември.

В Свиленград също се извършват подобрения в едно от школата. Работи се по газифицирането в начално училище “Христо Попмарков”. Очаква се ремонтът да приключи до 10 октомври, добави Ванчев.

В останалите образователни заведения в областта ремонтите ще приключат до началото на годината. Такива се извършват в момента в училище “Христо Ботев “ в село Долни Големанци. Там се освежават класните стаи и фасадата на сградата. В село Устрем се обновяват дограмата и покривът на училището “Иван Вазов”. По-голям ремонт се извършва в хасковската природо-математическа гимназия “Акад. Боян Петканчин”. В учебното заведение се освежават кабинетите и коридорите, подменя се подът и инсталациите. В “Св. Паисий Хилендарски” се укрепва подпорната стена. Две училища се обновяват и в Тополовград. В “Кирил и Методий” се боядисва, а в “д-р Петър Берон” се подменят дограмата и балатумът в 24-те стаи. В региона се ремонтира и детска градина “Райна Княгина”. Ремонтът в “Елхица” в областния град е приключил. Останало е само оборудването в заведението. То ще бъде монтирано в най-скоро, казаха още от РУО.

В началото на месеца бе открита официално за новата учебна година детска градина “Слънце”. Ремонтираното заведение бе посетено от кмета Добри Беливанов, който разгледа обновените изцяло занимални и спални помещения. Те са подредени с нови мебели, закупени със средства от общинския бюджет. Малчуганите пробваха с любопитство новите съоръжения за игра в преобразения двор.

Сградата е първата, изцяло завършена от общо осемте обекта, които се ремонтират по оперативна програма „Региони в растеж“. Средствата за обновяването на образователната инфраструктура са над 17 милиона лева.

„Надявам се да успеем да направим всички детски градини и училища в града да изглеждат така“, каза кметът Добри Беливанов при посещението си.

Коментари