Ирма настъпва към Флорида: Хлябът изчезна, пътищата – задръстени

Свят

от Веселин Тонев 246 прегледа 0

Ирма настъпва към Флорида: Хлябът изчезна, пътищата – задръстени

Властите във Флорида призоваха 5,6 милиона души - над една четвърт от населението на щата, да се евакуират преди урагана Ирма, предаде Асошиейтед прес.

Флорида е третият по население американски щат с почти 21 милиона жители.

От няколко дни губернаторът на Флорида Рик Скот призовава жителите да се евакуират, особено живеещите в крайбрежните райони, които може да бъдат наводнени при преминаването на урагана.

Две атомни електроцентрали във Флорида ще бъдат затворени заради Ирма. Компанията оператор "Флорида пауър енд лайт" каза, че ще затвори централите "Търки пойнт" и "Сейнт Луси" преди ураганът да достигне сушата.

Ирма връхлетя Куба и Бахамите и удари източната част на Карибския регион, нанасяйки катастрофални разрушения, а утре се очаква да достигне Флорида, посочва Ройтерс.

Карибските острови се опасяват от мрачни перспективи за туризма след урагана. Последиците от Ирма месеци наред ще създават затруднения за печелещата милиарди долари туристическа индустрия в региона в момент, когато хотелите, въздушните превозвачи и круизните компании се подготвят за натоварения зимен сезон.

Хиляди хора, пострадали от Ирма в Карибския регион, отчаяно се опитват да намерят подслон или да избягат от своите поразени от бурята острови, а още един наближаващ ураган заплашва да увеличи страданията им, отбелязва Асошиейтед прес.

Много от засегнатите от Ирма напуснаха островите си с фериботи и рибарски лодки поради страх от урагана Хосе, който може да връхлети през уикенда някои места, които вече са пострадали от бурята.

Българинът Добрин Памуков пък разказа пред БНТ, че евакуацията е трудна, защото магистралите са задръстени.

"Всички хора са тръгнали. Взели са си най-важните вещи", заяви Добрин, който живее в Клиъруотър, Флорида.

Стотици хиляди души са се насочили на север, но милиони обаче ще останат по домовете си. Памуков също се подготвя за срещата със стихията.

"В магазините няма вода, хляб, яйца. Всичко от първа необходимост е изчезнало. Скочиха цените на бензина. Властите в щата се опитват да ограничат спекулативното поскъпване – донякъде успешно, донякъде не. Ураганът ще удари Маями, но, ако не тръгне на ляво или на дясно, ще мине през цяла Флорида", разказа още българинът.

Властите са разпространили списък с най-важните неща, които да имат хората - храна, документи, батерии и пари в брой, защото токът може да спре. При урагана "Катрина" през 2005 година в много райони на Флорида нямаше ток около 20 дни.dnes.bg

Коментари