Удостоиха 12 хасковлии със званието Почетен гражданин

Хасково

от Милена Лавчева 618 прегледа 0


ХАСКОВО, Милена ЛАВЧЕВА

Снимки от Михаил МИХАЙЛОВ

Поздравителни адреси изпратиха по случай празника на Хасково днес президентът на страната Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов. Това стана ясно на тържествената церемония в ДКТ “Иван Димов”, където бяха връчени званията Почетен гражданин на Хасково. Евродепутатът Ева Майдел изпрати видеообръщение към хасковлии, което присъстващите в залата видяха. Поздравления от сцената на театъра отправиха депутатът Делян Добрев, областният управител Станислав Дечев, кметът Добри Беливанов, председателят на Общинския съвет Таня Захариева и много гости от чужбина.

Церемонията по връчването на отличията започна с отец Антони Енев. Той през сълзи благодари на Таня Захариева и Добри Беливанов, както и на всички граждани.  Отец Антони записа в книгата на почетните граждани: Обичам те, Хасково! Нека всички с вяра и мъдрост да пазим традициите и да продължаваме да работим за доброто на нашия град. Той завърши с молитва към Божията майка за здраве на всички хасковлии и за благополучието на града.

Именитият ни съгражданин Георги Андреев благодари за високото отличие и написа, че обича Хасково, неговите хора, тополите край реката, “Ямача”, “Кенана” и че се гордее, че е от Хасково. Композиторът не пропусна да благодари и на родителите си, които също присъстваха в залата. Андреев бе поздравен от своята учителка поетесата Лидия Налбантова. Тя изрецитира свое стихотворение за Хасково и пожела Георги Андреев да го претвори в песен.

За връчването на званието Почетен гражданин в Хасково не успя да пристигне треньорът по футбол Станимир Стоилов поради професионални ангажименти в чужбина.

Малко повеч за новите почетни граждани на Хасково:

Отец Антони е роден на 19 януари 1928 г. в село Стрелча, община Панагюрище. През 1949 г. участва в изграждането на парк “Витоша” – Златните мостове. От 1 ноември 1951 г. е свещеник в хасковския храм “Света Богородица”, където служи и до днес. Удостоен е със званието Протойерей – първи свещеник от Пловдивския митрополит Варлаам. Следващият митрополит Арсений му присъжда званието Иконом, а на 15 февруари 1989 г. е назначен като Архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, която служба изпълнява 23 г.

През 2012 г. е удостоен от Пловдивския митрополит Николай с Грамота и орден “Св. Апостол Ерм” – първа степен и му е присъдено званието Свещеноиконом.

През 2013 г. е награден с грамота от Областния съвет на БЧК в Хасково за заслуги към червенокръстката организация. Той е и почетен член на Ротари клуб – Хасково.

Отец Антони е най-възрастният свещеник с най-дълъг стаж в областта.

Георги Андреев е роден през 1969 г. в Хасково. Завършил е СМУ “Широка лъка”, специалност гъдулка. През 1997 г. завършва с отличие НМА “Панчо Владигеров”.

В периода 1994-1997 г. е композитор и аранжор в Българското национално радио. От 1994 г. до 2000 г. е диригент на оркестъра на НФА “Филип Кутев”, а от 2000-а е негов главен диригент. Носител е на множество награди.

Георги Андреев е признат и на международно ниво, като има и съвместно турне с цигуларя Найджъл Кенеди.

Деветима наши достойни съграждани са удостоени със званието “Почетен гражданин на Хасково” – посмъртно. Това са Стойчо и Кица Марчеви, Недялка Симеонова, Аспарух Лешников, Александър Паскалев, Георги Чалбуров, проф. Любомир Тенев, Нестор Марков и Михаил Минчев.

Съответните звания приеха племеницата на Кица Марчева - Теодора Гогова и родственикът на Георги Чалбуров - Таксиров.

По време на тържеството публиката се наслади на изпълненията на танцовите двойки от хасковския клуб по спортни танци "Гранд"./Марица.бг


Коментари