Американци снимат Стайчето как цери болката

Помагам само там, където мога, а хората се сърдят, когато ги отпратя, казва народният лечител

Хасково

от Цанка Семерджиева 788 прегледа 0

Михаил ИВАНОВ

Отива си едно от най-горещите лета у нас. Много хора се спасиха от жегите, заминавайки на почивка. Но за болката почивен ден няма. Затова и в най-горещите дни идваха хора при димитровградския лечител Динко Велчев-Стайчето с надежда, че ще ги изцери. Търсят го дори в хасковската зала „Спартак”, където Стайчето прекарва част от времето си, тъй като помага на хандбалния клуб.

„Всеки идва с болката и с надеждата, че ще го излекувам. Аз не съм обаче вълшебник, церя само това, за което знам, че ще помогна”, обяснява самият лечител. Имало е случаи, когато идват хора и си тръгват от Стайчето недоволни, че отказал да ги лекува. Случвало се върнати, които не са за него, пак да потропат на вратата му, скрити зад тъмни очила или пуснали мустак. Но лечителят отново им обяснява, че не са за него и дори не скрива раздразнението си, че са опитали да го преметнат. „Не се захващам с нещо, което не е за мен. Но хората невинаги могат да го разберат. Аз не гледам на тях като на пари, които ще изпусна. За мен е важно да ги излекувам, а не да им навредя”, категоричен е Стайчето. Той допълва, че никога не е отричал традиционната медицина. Напротив, понякога връща хора, като им обяснява, че проблемът е изцяло от компетенцията на лекарите и след като те си свършели работата, тогава можело той да се заеме със случая, ако има нужда.

Преди време при него дошла възрастна жена, която му показала рентгенова снимка. На нея ясно личало, че има пукната тазобедрена кост. „Затова й казах, че трябва да потърси лекар, защото аз не мога да помогна при пукната кост. Но никога не казвам какъв е случаят, защото не съм доктор, за да поставям диагноза и да назначавам лечение. Затова съветвам болните най-напред да се обърнат към лекар, както е случаят с тази жена. След като се оправи костта, вече може да дойде при мен, за да решим проблема с прищипаното място. Но ако това го направя преди да е зараснало пукнатото място, може да стане още по-голяма беля”, обяснява церителят от Димитровград. С тъга допълва, че хората невинаги го разбирали, и дори понякога го обиждали и му се карали. За него обаче било важно да не навреди на човека, а не че някой ще си тръгне обиден.

Ако става въпрос само за навяхване, натъртвания, изкълчвания, прищипване или нещо друго, той е готов веднага да помогне. Имал случаи с две българки, живеещи в Щатите. Там искали да им направят операции, но преди това те използвали, че лятото са в България и потърсили за съвет Стайчето. Той ги освободил от болежките им само с няколко движения на пръстите си, за по-малко от минута. На десетгодишно момче от Хасково, което живее с родителите си в Германия, също предложили да му направят операция, защото имал прищипан нерв. Стайчето бързо решил проблема, сега немските лекари искали да се запознаят с димитровградчанина, за да разберат как цери. Преди време същото искал да разбере и американски професор, който изпратил човек с камера, за да заснеме манипулациите, които прави лечителят, припомня „Хасковска Марица”.

Винаги съм готов да помогна. Много хора, които идват при мене, също обещават да ми помогнат, но в момента, в който ги освободя от болката и повечето от тях бързо забравят за дадената дума, допълва с лека тъга лечителят. Той живее изключително скромно, въпреки дарбата си.

Коментари