Диабетици не щат да делят покрив с читалище

Съдът не уважи жалба на сдружението. То иска общината да удължи предсрочно договора

Хасково

от Веселин Тонев 176 прегледа 0

ХАСКОВО
Анжелина ЯНЕВА

Членовете на сдружение “Диабет 2012” се притесняват, че ще останат без помещение след февруари догодина. Председателят Милка Кънчева заяви, че тогава изтича договорът с общината за ползване на сградата, който е бил за пет години.

Тя сподели, че се страхува, че за диабетиците няма да има място, тъй като Общинският съвет гласувал решение читалище “Аспарух Лешников” да се помещава в същата сграда. Там се събират и членовете на пенсионерски клуб, към които от сдружението нямат претенции.

Кънчева обжалвала решението на ОбС. Административният съд обаче не уважил искането й. Сега искаме от общината да подпише, че ще продължи договора след февруари догодина, а не само устни обещания, каза Никола Янков, който е в контролния съвет. От сдружението също се надяват с читалище “Аспарух Лешников” да не делят една сграда.

Кънчева обясни, че е на разположение всеки ден на диабетиците от региона. Клубът се отварял от 8 до 17 часа, с изключение на неделя. Провеждали се понякога и консултации с медицински лица, добави тя. В сдружението членуват над 500 души от областта.

Не трябва да имат никакви опасения за това, че ще останат на улицата, коментира заместник-кметът на Хасково Венелин Балкански. Той допълни, че общината прави каквото може и читалището, и сдружението да има къде да се помещават. Няма никакви основания за притеснения, каза  още той.

От сдружението имат идея да се направи диабетен център в сградата. Наскоро бил извършен ремонт на тавана от община Хасково. Освежаване предстои да си направят и диабетиците от клуба. Ще си съберем пари за ремонт. Смятаме да си купим и няколко спортни съоръжения, допълни Кънчева.

Неразбориите между сдружението и читалището не са от сега, коментираха техни членове. Факт, е че общината предоставя помещения на подобни организации, само ако разполага с имот. В случая е дала покрив и на трите организации, които трябва да имат предвид, че са в общинска собственост и такива са възможностите.

Коментари