Ураганът „Ирма“ няма милост

След като опустоши Бахамите, бедстието остави без електричество 900 хиляди жители на Пуерто Рико

Свят

от Веселин Тонев 240 прегледа 0

Ураганът „Ирма“ няма милост

САН ХУАН,Марица

Ураганът от пета категория „Ирма“ се нахвърли върху територията асоциирана със САЩ – държавата Пуерто Рико. Около 900 хиляди души са останали без електроенергия. Атмосферното явление е нанесло значителни щети на острова, предаде CNN, позовавайки се на думите на губернатора на островната държава – Рикардо Росело.
„Намираме се в щаба на операциите в Сан Хуан (столицата на Пуерто Рико). Вече стана ясно, че са нанесени значителни щети“, заяви той, като уточни, че скоростта на вятъра превишава 44,7 метра в секунда.
Според известните сведения, властите провеждат няколко спасителни операции в районите засегнати от бурята. Засега няма данни за жертви или пострадали на острова, на който живеят около 3,4 милиона души. През юни в страната се проведе референдум, на който жителите се изказаха в полза на това, територията да стане 51-вия американски щат.
От Националния център за наблюдение на урагани на САЩ заявиха, че скоростта на вятъра в „окото“ на „Ирма“ се съхранява на предишните нива – 81,7 м/с. Самият епицентър се намира встрани от Пуерто Рико. Ураганът се движи на северозапад със скорост 7,2 м/с и по прогнозите на метеоролозите днес той ще достигне крайбрежието на Доминиканската република, а в съботната вечер – до южната част на Флорида./Марица

Коментари