Ларго: Българите оценят изкуството, но нямат пари да си го позволят

Творбите на самоукия творец от Димитровград са търсени в чужбина

Регион

от Веселин Тонев 448 прегледа 0

Живко ПЕТКОВ-Ларго
Интервю на Анжелина ЯНЕВА

- Какво е по-специфичното при рисуването с аерограф и защо в последните си продукции използвате тази техника? Защо я предпочитате? Какви техники сте използвали преди това?
- Аерографията е по-специфична техника за рисуване. И вече така съм свикнал с нея, че ми е трудно с друго да рисувам. Боята се впръсква от въздушна струя, т. нар. компресор, около 3 атмосфери налягане. За по-големите пространства използвам различни видове пистолети. Учил съм в Германия и там съм работил. Боядисвах нови и скъпи коли. Преди това съм рисувал предимно с моливи, като ученик.

- Кои са творбите, в които сте вложили най-много усилия и страст?

- Значими картини имам много. Обичам предизвикателствата. Най-голямата ми картина е на фасадата на блок около 160 -170 квадрата. За 31 часа рисуване по скелето я направих. Образът е на свети Патриарх Евтимий. Иначе съм рисувал върху всевъзможни неща, на които малко хора биха се навили да го направят - върху мивки, тоалетни, текстил, върху телата на модели - бодиарт, коли, камиони, стени и т.н.

- Какви са вашите бъдещи планове? Споменахте, че отново ще заминавате за чужбина?

- Бъдещите ми планове са много. В момента се опитвам да направя проект, с който да кандидатствам за "Рекордите на Гинес". Имам разни разработени проекти за Димитровград, но нещата в България не стават толкова лесно. Не говоря само за финансовата гледна точка. Просто, за да направиш нещо дори и благотворителност да е, се сблъскваш с куп проблеми. Работя в Англия и скоро ще отпътувам за Острова.

- Как се оценя изкуството там и как тук? Има ли разлика?

- Там нещата не стоят така. Моето изкуство се оценя значително повече в чужбина. Дори имам няколко поръчки за стени в Англия. И тука се цени изкуството, но разликата е огромна.

- На какво, според Вас, се дължи това?

- Гледните точки са много. Тук нещата опират до пари, както навсякъде, но с една разлика, че тука хората нямат пари, а на Запад е друго. Но като цяло българите са по- щедри като нация, отколкото целият Европейски съюз.

- Автор сте на Гумения парк в Димитровград. Как се роди идеята?

- Съвсем спонтанно се роди идеята ми за Гумения парк. Нямаше с какво да си играят децата, а точно тогава бях си взел стари гуми в колата, които щях да ползвам за подложки. Така реших да направя разни фигури, с които да си играят малчуганите в детски кът.

Коментари