Монаси откриха тайник в Троянския манастир

България

от Цанка Семерджиева 295 прегледа 0

Монаси откриха тайник в Троянския манастир

"Хасковска Марица"

Тайник в стената бе разкрит при първите ремонтни дейности на Антимовото крило на Троянския манастир. Той е бил умело прикрит зад дървена вратичка на шкаф в една от килиите.
"За изненадата на братята монаси и строителите зад малката врата се оказва тайно скривалище пригодено за стая, в която могат да се скрият двама-трима души", съобщи за "Монитор" игуменът на Троянската света обител Величкият епископ Сионий.
Той обяви, че идеята е при реставрацията този тайник да бъде запазен в автентичния си вид, още повече че той се намира в същото крило и на същия етаж, където е скривалището на Васил Левски.
"Предвиждаме да възстановим и тайния изход, през който Левски и монаси са можели да напускат манастира, в случай на опасност. Този изход ще бъде направен така, че който иска, да може да мине през него и да почувства духа на онова време", допълни Сионий.
Само две седмици след като правителството отпусна половин милион лева за ремонт на най-старото - Антимово крило на Троянския манастир, бригада майстори вече усилено работят. Крилото от години стоеше затворено поради опасност от пропадане.

То трябва да се реконструира до основи и ще бъде укрепено, реставрирано, като килиите ще запазят автентичния си вид.


Коментари