"Наглите" прибрали 32 милиона с отвличания

България

от Цанка Семерджиева 250 прегледа 0

"Наглите"  прибрали 32 милиона с отвличания

32 милиона лева са приходите от "бизнеса" на една от най-бруталните банди за отвличания в България "Наглите", сочат данни на разследващи.
За последните 20 години са извършени стотици отвличания на заможни хора и техни роднини с искане за огромни откупи.
Злодеите заплашват, че ако до ушите на полицията достигне и думичка за стореното, похитеният ще бъде екзекутиран или осакатен. Информация в публичното пространство изтича само ако жертвата е известна личност и принудителното й отсъствие няма как да остане незабелязано. Затова и данните за поискан и платен откуп са противоречиви, пише "България днес".
10 милиона лева, това е един от най-големите откупи, поискани в България и обявени публично. Сумата е трябвало да бъде дадена за живота на строителния предприемач Мехмед Чакър, отвлечен на 12 април 2007 година. След дълги преговори синът му Левент плаща едва 250 000 лева и баща му е освободен.

Огромна сума пари е поискана и за живота на сина на бившия транспортен министър Вилхелм Краус - Михаил. Той е похитен на 24 октомври 2007 година от "Наглите". Поискани са 1,2 милиона евро. След като държат месец в плен жертвата си, бандитите получават 300 000 евро и освобождават младежа.

На 27 март 2009 година в лапите на "Наглите" попада и бизнесменът Киро Киров, вносител на строителна техника и машини. Синът му оставя 517 000 евро откуп за баща си. Три дни след като Киров е пуснат на свобода, е похитен бизнесменът Вене Сотиров. Той е отвлечен заради сделка със скрап в "Кремиковци" на 16 април 2009 година. По неофициални данни за живота му е искан откуп от 1 млн. лева, но до ден днешен няма и следа от похитения.

Огромна лепта плащат и роднините на собственика на фирма "Руен" Стефко Колев. Мъжът е похитен на 20 септември 2001 г. Първоначално са поискани 4 млн. лева откуп, но по-късно похитителите намаляват сумата до 1 млн. лв. Случаят става известен с това, че парите за откупа, които съпругата на Колев изхвърля през влак по искане на похитителите, се разпиляват по жп линията. Кантонер намира над 100 000 лв. и е награден, защото ги предава на полицията. За отвличането бяха обвинени двама души от т. нар. Банда на Шаки.

Преди 9 г. експрезидентът на ФК "Литекс" Ангел Бончев също бе отвлечен. 2 месеца след това бе похитена и съпругата му, която по-късно почина от рак. Тя стана жертва на бандитите, докато плаща откуп от 397 000 евро за мъжа си. За свободата на съпругата си Бончев бе принуден да "дари" 157 000 евро на фондация.

Най-желаната мишена за похитителите обаче се оказват наследниците на заможните бизнесмени. С 1 млн. лв. "олеква" състоянието на Евелин Банев- Брендо, след като е отвлечена дъщеря му Лара. 10-годишното момиче е похитено пред дома й на 5 март 2013 г. След 47 дни в плен детето е върнато живо и здраво. Въпреки поискания откуп неофициално се твърди, че Лара е похитена, за да мълчи Брендо по делото, което се води срещу него в Италия за наркотрафик.

Едва на 14 години е Джорджо Марков, когато е отвлечен през януари 2008 г. 200 000 евро откуп са платени за живота му от майка му Катрин, вдовица на разстреляния през 2006 година бизнесмен Иво Марков.

Жертва на отвличане става и Румен Гунински-младши. Той е похитен на 19 октомври 2009 г. в Студентски град. За живота му е платен откуп от 500 000 лв. и след 41 дни в плен младежът е освободен. Прокуратурата твърди, че той също е жертва на "Наглите", но не успява да представи достатъчно доказателства пред съда.

На 6 април 2004 г. синът на президента на футболен клуб "Славия" Венцеслав Стефанов - Димитър, е отвлечен от четирима мъже, преоблечени като полицаи. Поискан е откуп от 1,2 милиона лева, като похитителите обещават, че до 2 часа след плащането Димитър ще бъде освободен. Парите са платени, но Димитър и днес се води в неизвестност.

Години наред едно жестоко похищение не спира да вълнува жителите на Перник. През ноември 2011 г. е отвлечена ученичката Мирослава Николова. За живота й са поискани 500 000 лева. Семейството не е заможно, но сестрата на девойката е гадже с богаташа Борислав Чолев, което я прави мишена. До плащане на откупа не се стига и момичето бе убито.

Нещастно завършва и 5-годишното издирване на сина на собственика на месопреработвателната фирма "Ани" Йордан Иванов - Иван. Младежът е отвлечен през 2006 г. пред семейната си къща в Добрич. Бащата получава SMS: "Синът ви е отвлечен. Струва 550 хиляди евро. Нищо лично. Това е само бизнес". По неизвестни и досега причини плащането на откуп се осуетява. Останките на 25-годишния младеж са открити през 2011 г. в кладенец.

Източник:.dnes.bg

Коментари