50% от нивите в Южна България са бели петна

България

от Станислав Еленин 1603 прегледа 0

50% от нивите в Южна България са бели петна

Марица вест

Две трети от земеделската земя в страната е жертва на измамни договори. Създава се ситуация, в която измаменият ще сее, а измамникът ще жъне. Това каза омбудсманът Мая Манолова на организираната от нея дискусия „Белите петна и "черните дупки" в закона за земеделски земи“. 

Поводът за дискусията са десетките жалби от земеделски производители и собственици на земи от цялата страна, които сезират Манолова за опити за злоупотреби и порочни схеми на отдаване под наем на плодородни имоти без знанието и съгласието на собствениците. Над 600 имота били засегнати само в един измамен договор. Председателят на Националния съюз на зърнопроизводителите Светослав Русалов обяви, че в Южна България ще има бели петна на 50% от площите. 

Проблемът възниква след направена промяна в Закона за арендата в земеделието, в последния ден от работата на 43-ото Народно събрание. С нея отпада изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията. Според Манолова пробойните дават възможност за кражба на земеделска земя, като в цялата схема са засегнати стотици имоти. 

Схемата позволявала на несобствениците да сключват договори за наем на чужд имот за срок от 3 години без знанието на стопаните. Нотариусите заверявали договорите без проверка на собствеността, а договорите се регистрирали в службата по вписванията отново без проверка.

Коментари