Тамер Халил прави паметник на княз Павел Романов

Монументът ще бъде открит на 3 март догодина в Павел баня, канят Владимир Путин и Румен Радев

Регион

от Михаил Михайлов 931 прегледа 1

ХАРМАНЛИ, Михаил МИХАЙЛОВ

Младият харманлийски скулптор Тамер Халил завърши глинения макет на първия по рода си паметник на великия княз Павел Александрович Романов. Той е висок 2,40 м и тежи около 400 кг, а постаментът, на който ще бъде поставен в центъра на Павел баня, ще е с основа 1,50 м. Монументът ще се издига в центъра на града на мястото на фонтана и ще е с формата на Георгиевски кръст за храброст с диаметър 10 метра.

На откриването му, което ще е навръх националния празник на България 3 март 2018 г., са поканени президентът Румен Радев и на Русия Владимир Путин.

Изработването на глинения модел отнело три месеца работа на скулптора Халил. Днес предстои работници от леярната в Требич да вземат клинови и силиконови калъпи от скулптурата. А самият паметник ще бъде отлят от бронз в най-добрата леярна за художествено леене на Балканите - тази в Требич край София след месец.

Това ще е първият в света паметник на сина на цар Александър Освободител. Романов слиза, предвождайки хусарския си полк след победата на Шипка и селото, на което става кръстник, и казва: "Тук ще има град". Тогава княз Павел е бил едва на 17 години, а след освобождението на България от османско иго веднага с декрет на това място започва строежа на град Павел баня.

Идеята за изработването на паметник на княз Павел Романов е от много време в жителите на Павел баня, но едва тази година тя става реалност. С решение на общинския съвет от края на месец юни се дава зелена светлина на скулптурът Тамер Халил да изготви монументър на Великия княз. Това може да се каже, че е една сбъдната мечта и на каращия вече четвърти мандат кмет на община Павел баня Станимир Радевски.

Велик княз Павел Александрович Романов (1860 - 1919 г.) е шестият най-малък син на руския император, Александър II (Цар Освободител). Останал в историята на България като основоположник на Павел баня през 1877 г. Военната му кариера достига до генерал адютант, а при настъпващите руски войски през Руско-турската освободителна война е в елитния хусарски полк, едва 17-годишен.
През Първа световна война е назначен за командващ на Първи корпус на Императорската гвардия.

В продължение на много години Павел Александрович живее в изгнание във Франция с Олга и техните три деца: Владимир, който става забележителен поет, и дъщерите му Ирина и Наталия. Все пак царският двор реабилитира Павел и той се завръща в Царское село. През 1915 г. царят удостоява Олга и децата им с титлите княз и княгиня Палей. Техните деца също стават княз Владимир Павлович Палей, княгиня Ирина Павловна и княгиня Наталия Павловна Палей.

След като болшевиките заграбват властта, Павел и негово семейство срещат ужасни мъчения.

Цялото им имущество е конфискувано, те живеят под непрестанен тормоз и през март 1918 г. синът му Владимир е изпратен в изгнание в Урал, където е екзекутиран на 18 юли 1918 г. в минните тунели близо до град Алапаевск.

През август 1918 г. Павел е арестуван и отведен в затвор в Санкт Петербург. Неговото здравословно състояние е доста лошо. Съпругата му прави всичко по силите си, за да го освободи. Но нейните опити се оказват безполезни - на 29 януари 1919 г. Павел е преместен в Петропавловската крепост и през първите часове на деня е разстрелян, заедно с братовчедите си княз Дмитрий Константинович, Николай Михайлович и Георги Михайлович.

Там те са погребани в масов гроб. Тялото на Павел и тримата му братовчеди е открито през 2011 г. /Хасковска Марица


Коментари