Хорът на село Крепост стана лауреат на конкурса "Приморска перла"

Журналисти от BBC правят материал за певиците, италианци се снимат с тях

култура

от Михаил Михайлов 723 прегледа 0

ПРИМОРСКО, Михаил МИХАЙЛОВ

Хорът на село Крепост стана лауреат на конкурса "Приморска перла". Представителният състав за автентичен фолклор от читалище "Селска пробуда 1927" направи истински фурор при първото си участие на Националните фолклорни празници в черноморския град в неделя. Дванадесетчленното жури с председател Петър Аркалиев беше единодушно в решението си да връчи голямата награда и приза "Лауреат" на самодейците от димитровградското село.

В състава на журито беше и основателят на конкурса маестро Стойко Стойков и журналистката от БНР Ваня Монева. В тазгодишното издание взеха участие 43 колективи и състави от цялата страна, а нивото на фестивала е такова, че не всеки може да участва. Канят се само изявени фолклорни състави, които предварително се пресяват. Тази година записването е приключило през февруари, каза секретарят на читалището Димитрия Русева. Ние изпълнихме акапелно песните "Сън сънувах Недольо" и "Заспала бяла Дафина", добави тя.

Председателят на читалището Даяна Добрикова допълни, че журналисти от BBC Лондон са направили кратък материал за хора, а те с автентичните си червени носии отпреди повече от 120 години са били истинска атракция за многобройните посетители на феста. Туристи от Италия, Чехия, Словакия и други държави се снимаха за спомен с нас, защото по думите им сме били уникални, добави тя.

Награждаването е било в 12 часа в полунощ, а отличието е връчено на ръководителя на хора Недялка Колева. Маестро Стойков е изразил възхищението си от музикантските и ръководителски умения на бившата учителка и е благодарил, че са представили държавата ни по този достоен начин.

Организаторите направили изключение и поканили певиците да вземат участие и в следващото издание на "Приморска перла" и то отново в конкурсната програма.

Отлично впечатление у публика и жури остави и танцовият състав от Крепост "Багреница". Той получиха медал за "Концертно участие с високо художествено изпълнение". Хороиграчите създадоха уникално настроение на сцената и изправиха публиката да ги аплодира на крака./Хасковска Марица

Коментари