Над 40 сте, не е задължително да пълнеете

здраве

от Цанка Семерджиева 229 прегледа 0

Над 40 сте, не е задължително да пълнеете

Тялото започва да се променя след 40-годишна възраст. Метаболизмът се забавя, хормоналният баланс се променя. Всичко това пречи на отслабването и е сериозен рисков фактор за натрупване на голямо количество излишно тегло. Как да отслабнете по-лесно след 40 години?

Подремвайте по-често

Пременопаузата е изморителен период от живота на една жена на средна възраст. Дремките през деня ще ви помогнат да нормализирате хормоните и да похапвате по-рядко, предпазвайки се от излишно напълняване.

Увеличете кардиото

Тъй като след 40 години хормоните се променят, преходът към менопаузата е по-труден. Жените са склонни да качват телесна мазнина, особено защото постепенно губят мускулната си маса. Ето защо е от голямо значение да увеличите кардио тренировките си. Така по-лесно ще овладеете склонността си към напълняване и ще редуцирате мазнините.


Следете лекарствата си

Обикновено повечето жени на възраст над 40 години взимат някакви лекарства по една или друга причина. Следете стриктно приема си, защото някои лекарства могат да ви накарат да напълнеете необяснимо. Сред тях са антидепресанти, антихистамини, бета-блокери, стероиди, които имат склонност да предразполагат към напълняване.

Изградете мускулната си маса

Комбинирайте кардиото със силовите тренировки. Важно е да противодействате на естествената загуба на мускулна маса, характерна за възрастта. Колкото по-добре развити са мускулите ви, толкова по-лесно ще отслабвате и контролирате теглото си.

Намалете приема на калории

Свийте калорийния прием, ако искате да успеете в контрола на теглото. Забравете за джънк храната, десертите, пастите, тортите. Те трябва да останат в миналото, когато младите ви години са ви позволявали да си похапвате такива лакомства. Ограничете калориите, избягвайте наситените мазнини, захарите, наблегнете на плодовете, зеленчуците, млечните продукти, рибата.

Правете си профилактични изследвания

За да контролирате по-лесно теглото си над 40-годишна възраст, преглеждайте щитовидната жлеза всяка година, контролирайте нивата на кръвната захар, следете холестерола и триглицеридите. Навременното откриване на проблеми, свързани с тези дисбаланси може да ви спаси от доста главоболия. Яжте повече фибриМетаболизмът се забавя в тази възраст, но увеличеният прием на фибри може да се окаже добър начин да контролирате теглото си. Яжте повече бобови растения, салати, пълнозърнести храни, плодове.


Коментари