Свързваме Черно с Егейско море и Дунав

Борисов и Ципрас подписват в Кавала меморандум за бъдещия коридор от Солун до Русе

България

от Милена Лавчева 197 прегледа 0

Свързваме Черно с Егейско море и Дунав

Автор: Белчо Цанев, standartnews.com

Меморандум за разбирателство за изграждането на мултимодален транспортен коридор, свързващ най-важните пристанища на България и Гърция, ще бъде подписан на 6 септември в гръцкия порт Кавала. От наша страна за официалната церемония към най-голямото пристанище на Източна Македония и Тракия ще потеглят премиерът Бойко Борисов и транспортният министър Ивайло Московски, а от гръцка ще присъстват колегите им Алексис Ципрас и Христос Спирдзис.


Бъдещият мултимодален транспортен коридор ще свърже най-големите гръцки пристанища на Егейско море - Солун, Кавала и Александруполис, с нашите черноморски портове Бургас и Варна и най-голямото ни дунавско пристанище Русе.


В събота Бойко Борисов обясни, че от проекта се интересува и Румъния. "На 5 октомври целият кабинет на Румъния идва във Варна, за да прикачим към това Дунавската стратегия", разясни премиерът. Той огласи идеята си за "Дунав мост 3" при Русе-Гюргево, който да бъде изграден на концесия.


Точно преди два месеца транспортните министри на двете съседни държави Ивайло Московски и Христос Спирдзис се договориха да разширят обхвата на договорения по-рано мултимодален транспортен коридор между двете държави, свързващ пристанищата Варна и Бургас с Кавала и Александруполис. Тогава гръцката страна прие предложението на България към съвместния проект да бъде включена и модерна транспортна връзка с порт Русе. Мотивите на министър Московски бяха, че така ще се постигне пълна мултимодалност по коридора между пътен, жп, морски и речен транспорт, както и пряк път от Средиземноморието до държавите от Централна и Източна Европа по течението на река Дунав.


От своя страна тогава гръцкият транспортен министър Христос Спирдзис предложи в коридора да бъде включена и жп връзката с пристанище Солун с цел разширяване на достъпа му до повече търговски пазари. В крайна сметка и двамата министри тогава се обединиха около позицията, че мултимодалният коридор ще е проект с висока добавена стойност, тъй като ще привлече големи инвеститори не само от Близкия и Среден Изток, но също и от Китай и Русия.


За реализацията на мултимодалния коридор ще бъде създадена съвместна проектна компания, чрез която България и Гърция ще могат съвместно да кандидатстват за финансиране, а също и да експлоатират заедно целия коридор.


За целта предстои уеднаквяване на стандартите за пристанищни, жп и мултимодални услуги между двете държави, като всички документи да се обработват на едно гише за целия коридор. Така ще се намали административната тежест и ще се улесни работата на транспортните компании.

Коментари