Днес Фреди Меркюри щеше да е на 71 години

Шоу

от Цанка Семерджиева 220 прегледа 0

Днес Фреди Меркюри щеше да е на 71 години

Ако не бе покосен от СПИН, днес Фреди Меркюри щеше да навърши 71 г. Ексцентричният рокаджия е роден през 1946 г. в Стоун Таун, Занзибар (тогава колония на Великобритания, сега част от Танзания), в иранско семейство, изповядващо зороастризъм. Започва да свири на пиано 7-годишен. Получава средно образование в Индия и свири в училищната рок група.

През 1959 г. семейството се премества в Англия. Без да получи одобрение от родителите си, Фреди постъпва в колежа за изкуства и дизайн.

Като дете Меркюри слуша много индийска музика и е повлиян от боливудския певец Лата Мангещар. След като се премества в Англия, става фен на Арета Франклин, „Дъ ху“, Джим Кроче, Елвис Пресли, „Лед Цепелин“, „Ролинг Стоунс“, Джими Хендрикс, Джон Ленън и „Бийтълс“. Друг от любимите му изпълнители е Лайза Минели.

Меркюри пее в групите Ibex и Wreckage, "Смайл". С приятелите си Мей и Теълор основава „Куийн“, като Фреди предлага името. Първият концерт на Меркюри, Мей и Тейлър е на 27 юни 1970 г., все още под името „Смайл“.

Стилът на „Куийн“ непрекъснато се мени. В едно парче звучат рок и опера, източни мелодии и мощни хорали. Фреди е блестящ пианист. Даже и след смъртта на изпълнителя на "Шоуто трябва да продължи" излиза негов албум - той е пуснат през 1995 г. с името „Made in Heaven“ (Създаден в рая) и съдържа неиздавани студийни записи и импровизации на музиканта, като остава начело на класациите с едноименния сингъл няколко седмици.

Въпреки че гласът на Меркюри е баритон, той пее много от песните си в гамата на тенора.

Извън сцената е срамежлив и тих. Не обича да дава интервюта. Харчи над 4 милиона паунда за парти по повод свой рожден ден. Организираните от него празненства се помнят със своята пищност, великолепие и разюзданост. 39-ият рожден ден е увековечен в клипа от песента „Living on my own“.

Приживе Фреди е маниак на тема котки - имал общо 8, предимно персийци.
Умира от пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН, на 24 ноември 1991 г. на 45 г. в Лондон, като дълго преди това крие за болестта си. Погребан е по зороастрийски обичай и кремиран.

Коментари