Станислав Станков: Не е град, този в който няма спорт и култура

Не сме взели нито една стотинка от бюджета на общината

Спорт

от Веселин Тонев 1358 прегледа 1

Легендата на ЦСКА и националния отбор по баскетбол Станислав Станков е шеф в женския тим на Хасково 2012, където старши треньор е съпругата му Елена. Шошо, както го наричат, е играл в Хасково, ЦСКА, Компакт (Димитровград), Шумен, Черно море и Лукойл-Академик. Ставал е шампион с юношеския тим на родния си отбор. После като юноша печели титлата и с ЦСКА. С мъжкия състав на „червените” е три пъти шампион на България (1990, 1991, 1992), печелил е и пет пъти Купата на страната. Веднъж вдига държавния трофей и с екипа на Компакт, а тази година като бос постигна дубъл с женския тим на Хасково 2012. С какви трудности се сблъска Станислав Станков в идеята си да върне славата на баскетбола в Хасково? Кой подлива вода на клуба? Правилно ли е решението на БФ Баскетбол, да премахне участието на чужденките в родния женски шампионат? Готов ли е отборът за нови предизвикателства? На тези и други интересни въпроси Шошо отговори в интервю пред “Хасковска Марица”


Станислав СТАНКОВ – ШОШО
Изпълнителен директор на БК Хасково 2012
Интервю на
Веселин ТОНЕВ


- Г-н Станков, каква е равносметката, която си направихте в клуба, след като спечелихте шампионската титла и купата на страната ?
- Както всички години до сега финансирането е много трудно, но мисля че резултатите са на лице. Вижда се с просто око, че надграждаме. Никога в историята хасковски колективен спорт не е печелил шампионска титла и Купа на България. Това показва, че човек има ли желание и амбиция, каквито и трудности да има по пътя, целта се постига. Въпреки, че се намират хора, които не са доволни от това, че завоювахме такива успехи, най-важния критерий е пълната зала. Имаме вече доста фенове, разбира се и противници, но те са много малък процент. Ще бъде престъпление да няма колективен спорт в Хасково. Виждаме, че футболът и хандбалът са на юношеско ниво. Ако няма и баскетбол ще зачертаят града от спортната карта на България.

- Спечеленият дубъл тази година на кое място го поставяте в своите баскетболни успехи?

- Доста труден въпрос... Не знам... Сега съм от другата страна на барикадата. Мисля, че е на първо място, защото е по-тежко да си шеф, отколкото състезател. Но ако трябва да съм откровен – дубълът го поставям наравно с титлите и купите ми в ЦСКА като баскетболист. Лошо е обаче, че в такива колоси като Левски и ЦСКА сега има много проблеми. По онова време държавата стоеше за сини и червени. Спортът е страхотна реклама за една държава.

- Не остана ли това уникално за града ни спортно постижение недооценено от хасковската общественост?

- Обществеността го оцени, но не и Общинският съвет, от който съм крайно разочаровън. Давам пример с момичетата във Вълчи дол. Общината ги приема и ги награждава с екипи, топки, шапки. Това са 10-годишни деца. А нашата община не подари на момичетата дори една значка. Това значи, че общината няма никакво отношение към спорта за съжаление. От социална гледна точка, като знем колко народ играе футбол, го поставям на първо място, след баскетбола, хандбала и тениса. Мисля, че емоциите са гарантирани. За предстоящия сезон може би по-малко поради липсата на чужденки, но има три равностойни отбора като Хасково 2012, Берое Стара Загора и Монтана. Тези, които са близо до ситуацията знаят защо е така. Спортът е страхотна реклама за една държава. Рекламата,която прави баскетболният отбор на Хасково 2012 и отношението, което има общината към клуба, са несъизмерими. Ние миналата година имахме 10 часа телевизионно време, в което се говореше само за баскетбола в Хасково. Ако общината трябва да плати това време е 2-3000 лева на минута. Това са милиони левове. А ние го правехме с жълти стотинки, за да може да се шуми за Хасково в ефир, а и в Европа. С това показахме, че в Хасково спортът е жив.

Искам да коментирам за две наши деца, че вървят нагоре по стълбичката на успеха. Това са Петя Делчева – борба и Емирджан Мехмед – бокс. Знам колко е трудно на техните треньори. Шапка им свалям, че се борят с “вятърни мелници”. Затова искам да се обърна към общинарите. В един град няма ли спорт и култура – това не е град.

- Наскоро поискахте оставката на хасковски съветник, който според вас публично е обидил клуба. Ще има ли продължение?

- Да! Антон Иванов можеше да каже, че не иска да финансира баскетболния отбор – има право, но да сравняваш Хасково 2012 с 5 тона нафта е грозно. Идват хора при мен и ме питат, дали искането за оставка на Иванов било политическа поръчка? Аз им отговарям – Не, не е политическа поръчка. Оставката искаме заради това, че той няма отношение към нашия отбор, който прослави тази година Хасково. Човекът може да е прав! Лично на него не му се сърдя, но има начини да откажеш, но не така, както го направи той. Каня Антон Димитров и семейството му на кафе да си изясним нещата. Той явно не е запознат с материята спорт. Да си поговорим на четири очи. Той ми има телефона. Нека ми звънне, може и на вечеря да се видим. Защото не е нормално да има такива отношения между общински съветник и председател на най-успелия спортен клуб в Хасково.

- В града се говори, че край клуба сте обслужвали лични и нечии политически интереси? Правилно ли е да се намесва спорта с политиката?

- Не е правилно, разбира се! По принцип едно финансиране е много трудно. Но нашите политици имат влияние върху бизнеса и могат да помагат по този начин. Затова е нормално спортът да е близко до политиката. Аз не мога да кажа лоша дума за Делян Добрев и за кмета Добри Беливанов. Но това не важи за Общинския съвет. Отношението, което проявиха към отбора, е меко казано “цинично”.

- Има видимо брожение от останалите спортни клубове за искането ви да бъдете финансово подпомогнати от бюджета на общината. Смятате ли, че това е правилно ?

- Нека обществеността знае това. Ние не сме взели нито една стотинка от бюджета на общината, който е гласуван за спорт в Хасково. Всъщност, миналия сезон имахме малък проблем, помолихме за това с докладна, но тя стана център на раздора...и до тук. Комисията за спорта е много виновна, за да няма спорт в Хасково. Защото аз ако съм председател на тази комисия и ми кажат имаш за спортните клубове 150 000 лева и 50 хил. за спортни мероприятия, няма да се съглася, ако не ги направят поне 500 хиляди. Ако това не стане си хвърлям оставката. Ако мога да намеря пари още по-добре. Както ние търсим пари за баскетбола, защо те не намират. Аз работя на обществени начала, а те са на заплати. Това за мен е пълна аматьорщина. Уж милеят за спорта, но не знаят как да му помогнат. Хасково трябва да помага на всички спортни клубове, но да развива тези с приоритет, които са най-социални. За Хасково това са футболът, баскетболът, тенисът, хандбалът, борбата и т.н. Не може всички да се слагат под един знаменател. Ето пример. Имаме Григор Димитров. Баща му работи в нашия град. Не може този клуб да го приравняваш със спортните танци (да ме извинят колегите). Не е нормално, Хасково да има бюджет за спорт по-малък от този на Свиленград и Димитровград. Вижте Монтана, общината издържа футбола, волейбола и баскетбола. Общинските съветници трябва да разберат ролята на спорта и на културата върху обществото.

- Има ли зад гърба ви сериозен спонсор, който да гарантира участието ви в предстоящата надпревара?

- Да, има! Човекът помоли общината да се ангажира, за да не бъде единствен той. Нормално е! Ние носим името на Хасково на фланелките, а те ще ме плюят, че сме били частен клуб на семейство Станкови. Няма такова нещо. Този клуб е създаден в обществена полза. Ние с д-р Гелов работим на обществени начала. Никой не ни плаща. Този проект Хасково 2012 се създаде благодарение на бившия кмет Георги Иванов. Точно на 10-тия ден се включи и Делян Добрев. Нека тези, които плюят да знаят истината.

- Май решението на БФ Баскетбол да не играят чужденки в първенството най-много засегна Хасково. Какво загубихме от отказа да участваме в най-силния европейски женски турнир, при положение, че бяхме дали заявка?

- Хасково загуби много. Бяхме дали и депозит. БФ Баскетбол също загуби имидж. За първи път се кани отбор на такова ниво. Явно нашите амбиции попречиха на някои във федерацията. Нас ни признаха в Европа. Излезна и обстоен материал за нашите успехи. Единствените спортни постижения, които се споменават за България са Григор Димитров и нашият проект. Нашият клуб бе поканен лично в Европейската лига, в която бюджетите на отборите са многомилионни. И въпреки това с нашия мижав бюджет ние успяхме да се доберем до тях. Но на някои хора от федерацията това не им хареса и направиха всичко възможно да ни спрат. Там са орел, рак и щука. Знаем кой е инициаторът и че това решение е повлияно много ог Константин Папазов. Той има своите доводи, аз си имам своите. Президентът призна, че това вероятно е стъпка назад. Това не е стъпка, а обиколки назад. Ние сме в Европейския съюз. Защо тогава караме чужди коли, а не български. Губим ТВ-права за стотици хиляди. Щяхме да докараме отбори, които не сме сънували. В Европа виждат спортните успехи на Хасково, а в общината не ги виждат. Лично съм дал материала на председателя на ОбС Таня Захариева да го прочете.

- Възможно ли е Хасково 2012 да последва съдбата на дългогодишни шампиони като Дунав (Рс) и Нефтохимик (Бс)?

- В България всичко е възможно. Плюят нашето семейство. Ние орем от сутрин до вечер. Няма значение дали имаме изгода, ама сме се хванали на хорото. Ако бяхме с друг манталитет досега нямаше да има нищо. Това е!

- Малцина знаят, че си съученик с бащата на Григор Димитров - Димитър. Поддържате ли връзка и днес?

- Разбира се. Всеки месец имаме уговорка да излезем „семейно, но без жените” (б.р.- смее се). С Митко бяхме съученици от 9 до 12 клас в спортното училище в Хасково. Нещо повече – стояхме на един чин и бяхме големи приятели. Той беше първоначално гимнастик, но после се прехвърли в света на тениса. Завърши НСА, стана треньор, а вижте синът му докъде стигна!
- С неоценимите успехи на Григор, цял свят научи за Хасково. Но и него едва направиха Почетен гражданин. Знаете през колко перипетии мина докладната за да бъде приета от общинските съветници. Подобна сага имаше и със Станимир Стоилов. Защо в Хасково нещата винаги стават много трудно?

- Усмихвам се, защото знам какво му е било на Григор, на Мъри Стоилов, знам какво ми е на мен. В момента, в който Общинският съвет чуе името на Григор Димитров, трябва 1000 % да гласуват с две ръце. Къто чуят името на Мъри Стоилов, не трябва да има интриги защо този го предлага или онзи. Това е имидж за града ни. Как може Григор да не е Почетен гражданин толкова години?

- Как върви селекцията на Хасково 2012 за новия шампионат?

- С това се занимава спортният директор Станислава Станкова. До колкото знам подготовката ще започне на 1 септември от 18 часа в зала “Дружба”. На 20 и 21 септември ще имаме контроли в Одрин. Те са ни приятели от дълго време. Може и да пътуваме за турнир в Самсун, в който играхме и миналата година. Забележете, техният бюджет е 1 300 000 долара, а ние ги победихме с 18 точки разлика.
Селекцията вече е готова. Имаме договорка с още една състезателка, но тя ще се включи на по-късен етап в подготовката.

- С тези играчки, ще можем ли да защитим титлата и купата?
- Аз съм максималист и играя винаги за първо място. Ако запазим финансирането, което е договорено, няма да имаме проблем да сме шампиони поне още 3 години подред.

Коментари