Мистериозните хухленци станаха хавайци

Кулинарният фестивал в Ивайловград за 6-и път събра гости от цялата страна и чужбина

Регион

от Михаил Михайлов 1005 прегледа 0

ИВАЙЛОВГРАД, Михаил МИХАЙЛОВ

Кулинарен фестивал събра за шести път майстори и ценители в Ивайловград. Събитието "Кулинарното наследство на Тракия" тази година имаше рекорден брой участници, които приготвиха автентични гозби и представиха типични за общината занаяти и храни, а хотелите и къщите за гости в региона се оказаха препълнени с туристи.

Международните участници бяха от Франция, Гърция и Турция, а от региона - десетки. Самодейците от село Хухла се представиха като хавайци. Жените бяха съчетали умело народни носии с огърлици от цветя. Дамите дори бяха нарисували пейзаж от тихоокеанския остров с надпис "На Хухла като на Хаваи". Каква точно е връзката между родопското село и екзотичния остров се оказа мистерия, но селото и без това е известно със своите митологични подземни градове. Гозбите, които бяха сготвили дамите, бяха изключително вкусни и здравословни.

Френската група от град Лонго, област Пикардия, пък остана без пилешкото месо, което смяташе да готви. Митничари задържали пратката, а гостите импровизираха с постно ястие, напомнящо нашия гювеч. Раймон Филипяк, водачът на френската група каза, че за тях е истинско удоволствие да бъдат за поредна година в Ивайловград. "Търсихме да се побратимим с български град, в който има уникални православни икони, запазен автентичен дух и традиции. Ивайловград се оказа наистина най-подходящото място. Освен това правим и обмяна на опит между ученици и студенти. Много наши студенти от университета в Амиен и Софийския университет идват на археологическа практика тук. Вила Армира е един от най-добре запазените паметници от античността, а и ние имаме подобен археологически парк - "Самара", добави Филипяк.

Гръцкият щанд бе изпълнен с вкусни сладки и баклави, а южните ни съседи бяха опънали и голям синьо-бял национален флаг.

По сергиите на местните производители имаше изобилие от типични за региона продукти, като мед, тахан, сусам, бадеми, билки и много други. Таня от Ивайловград се похвали, че откакто е открила меда и тахана на Борис Иванов от село Планинец, е забравила за лекарствата. Лекувам дъщеря си Виктория само с мед и тахан и вече почти не се разболява, а когато се простуди, не употребяваме антибиотици.

Близо до Таня десетгодишният Марин Петров продаваше от дивите бадеми на баща си. Имаме 20-ина стари дървета в едно място край село Хухла, за които се грижим. Аз помагам много на татко, качвам се по дърветата, режа клони, бера бадемите, каза четвъртокласникът. Братовчедка му Ванеса и братчето й Димитър Кондузови предлагат на посетителите да опитат от меда. Ванеса е съученичка на Марин в СУ "Христо Ботев" - Ивайловград и двамата са отлични ученици. Тя похвали много мановия мед, който е по-тъмен и плътен и действително - много вкусен.

Малко по-надолу бе претрупаният с ястия щанд на село Гугутка. Там имаше всичко - баници със сирене, тутманици, баклави, локумки, рогчета, а усмихнатите момичета едва смогваха да обслужват многото си клиенти. Цените на вкусотиите им бяха символични.

Леля Стайка Манолчина от село Свирачи беше изложила десетки уникални кукли от царевична шума - першуни я наричаме тук, обясни тя. Куклите са облечени в народни носии. Бялата носия е празничната, а червената всекидневната, допълва Манолчина. Тя участва във фестивала още от самото му начало преди шест години, а нейна кукла станала и официален знак на събитието. Селото ни е малко - с около 320 жители, но всички сме големи патриоти и пазим традициите на дедите ни, добавя леля Стайка. Групата за автентичен фолклор ще направи възстановка на традиционното производство на вълнени платове, обясни тя.

Няколко чевермета се въртяха на колове в родопския град, а Ангел Ангелов спретна вкусна гозба в големия "Юнашки тиган" в централния парк "Тракия". Веселбата продължи до късно през нощта, а гости на тържеството бяха световноизвестните Бистришки баби и неповторимата трупа на Нешка Робева, която представи спектакъла си "Споменът за утре"./Хасковска Марица

Коментари