Кобилкина: Дългогодишните щастливи връзки са основани на търпение

Коментари

от Цанка Семерджиева 303 прегледа 0

Кобилкина: Дългогодишните щастливи връзки са основани на търпение

Наталия Кобилкина е първият и единствен в България сексолог и семеен терапевт, който провежда обучение по сексология и щастливи отношения. Родена в Ростов на Дон в семейство на потомствени лекари, Наталия е магистър в областта на семейната психотерапия и сексология в Научноизследователския институт по семейна системна психотерапия и медицинска психология, Русия. Води курсове в 9 държави. Автор е на няколко книги, сред които „69 съвета за секс”, „69 съвета за щастливи отношения”. Създател на Фондация „Щастлива жена”. Кобилкина е омъжена за гръцкия бизнесмен Такис Дретакис, с когото осъществяват общи проекти. В Пловдив курсовете на семейния терапевт Кобилкина се радват на все по-голям интерес, и от двата пола. Поредният семинар ще е на 9 септември.


Наталия КОБИЛКИНА, сексолог, семеен терапевт
Интервю на Хенриета ГЕОРГИЕВА

- За какво е най-подходящо галещото късно лято - за нова връзка или за ренесанс на семейното щастие?

- Винаги е време за любов. Краят на лятото е идеално време за обновяване на старите връзки - с изненадващи подаръци, с общи красиви преживявания. Ако пък морската ваканция ни е донесла нова любов, септември е време за развитие на връзката. Ала трябва да осъзнаем, че освен меден месец в живота има и битовизми, които е нужно да преодоляваме заедно в тандем.

- В книгата „Аз избирам любовта” предлагате цели 69 съвета за съблазняване. Кой от тях е особено важен?

- Трябва да сме по-търпеливи, а не да искаме всичко и веднага. Ако нещо не става на момента, веднага отсичаме: Край! Зарязвам го!/Зарязвам я! А дългогодишните щастливи връзки са основани преди всичко на търпение. Дори ако нещо не ти харесва в момента - изчакай! Грешка е веднага да късаш - проявете търпение към вашата половинка и няма да съжалявате!

- Липсата на търпение ли е най-често допусканата грешка от днешните жени?

- Това е първата грешка. Втората е прекалено голямото его, което демонстрираме. Днешната жена иска да докаже, че е по-голяма, по-бърза, по-умна от мъжа, че струва и може повече от него. Накрая се оказва така, но жената се оказва и сама. А какъв е смисълът да изхабиш толкова сили, за да останеш самичка.

- Но и мъжете не са безгрешни - къде е тяхната основна грешка?

- Мъжете стават мързеливи. Когато жената поема цялата отговорност във връзката и непрекъснато го спасява, тя влиза в ролята на майка за мъжа, а той се чувства като син, става слаб, объркан. Как жената да накара мъжа да е силен? Като не го спасява, като го остави да решава сам проблемите. Жената трябва да казва по-често: Не мога! Да остави мъжа да се провали - може би след третия урок ще се научи да се справя сам.

- Разминават ли се жените и мъжете в тайните си желания?

- Проблемът е, че има два типа жени - за брак и за секс. Мъжете обикновено избират жена, подходяща за брак - внимателна, любяща. Ставайки майка обаче, такава жена постепенно губи съблазнителния облик на палавница, на мръсница и у мъжа се появява нужда от жена за секс, за екстремни изживявания. Така той започва да изневерява - наранява и жената, и любовницата, която пък недоумява защо не става за съпруга. Много трудно е една и съща жена да съвместява два толкова различни типажа.

Цялото интервю тук 

Коментари