Фейса на Бойка най- харесван

България

от Цанка Семерджиева 215 прегледа 0

Фейса на Бойка най- харесван

Галина Георгиева 

Политик и муха се убиват с вестник, казваше Бранислав Нушич. В последните години обаче не вестникът, а Фейсбук върши идеална работа за постигане на всяка цел. В социалната мрежа вървят дискусии, вихрят се словесни войни, споделят се радости и неволи. Почти всички политици вече си имат личен или служебен профил. В САЩ стартира специално приложение на Фейсбук, което свързва гражданите с властта. Създателят му Марк Зукърбърг посочи огромната роля на социалните мрежи във отношенията между управляващите и хората. Една от най-обсъжданите теми са публикациите на Доналд Тръмп в Туитър. Двете комуникационни системи заедно с приложението Инстаграм станаха източник на официални съобщения.

Какво е отношението на българските политици и пловдивската местна власт към социалните мрежи? Екип на "Марица" провери профилите на известните личности в онлайн пространството.Нечуван рекорд от близо пет милиона харесвания във Фейсбук е постигнал премиерът Бойко Борисов. Новината съобщи пиарът му Севделина Арнаудова в социалната мрежа. И написа шеговито: "Догони го, ако можеш :))" На страницата си Борисов пуска съобщения и снимки за дейността си като премиер и председател на ГЕРБ, както и за постиженията на правителството. Ако искате да видите и чуете какво точно е говорил при едно или друго посещение, може да си пуснете видео, страницата му е пълна с клипчета. Премиерът има 191 054 последователи.

Едни от последните му постове са свързани с визитата на френския президент Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит в България. Под снимките и видеоклиповете коментарите са само позитивни : „Няма друг такъв държавник от новата история на България, който да е постигнал толкова много в международен план!”, „Невероятно топло посрещане направихте, г-н Борисов, просълзих се! НЕВЕРОЯТЕН СТЕ!!! „Велик сте г-н Борисов - адмирации”. „Бойко Борисов е най-уважаваният български лидер в Европа през новата история на България!”. Премиерът е пуснал снимки и видео и от инспекцията на строителните работи по разширяването на републиканския път Пловдив - Асеновград, както и по казуса „Калиакра”, а коментарите са: „Браво, г-н Премиер, за пореден път доказахте,че сте човек, родолюбец и политик!” и „Неспиращият двигател си и ние сме с теб във всичките начинания на ГЕРБ, защото обичаме България !!!”.

За разлика от премиера, вицето му Томислав Дончев не е толкова активен във Фейсбук, ала си е направил интересно представяне: "Бивш кмет, министър, народен представител, член на ЕП. Сега вицепремиер. Но преди всичко - буден гражданин в България". Има 11 202 последователи. На профила си пуска предимно снимки от планини и върхове, които е изкачил в България, и от работата си като министър. Един от последните му постове гласи: „ Благодаря на всички, които търпяха трудния ми характер през всичките години, докато навърша пълнолетие”. И е с дата 6 август - рождения ден на Дончев.

Вицепремиерът Екатерина Захариева е следвана от 6200 души във Фейсбук профила си. Също публикува снимки от срещи и визити в страната и зад граница. За разлика от другите си колеги, тя намира време да отговори на Фейсбук приятелите си. Пазарджиклийката има и официална страница, следвана от 3300 души.

още тук 

Коментари