Кметът Иво Димов: Вярвам, че Димитровград ще е динамичен, съвременен и европейски

Нетните инвестиции на територията на общината са за около 130 млн. лева. За инфраструктура са вложени над 50 милиона

Регион

от Делян Аврамов 924 прегледа 0

Кметът Иво Димов: Вярвам, че Димитровград ще е  динамичен, съвременен и европейски

Иво ДИМОВ, кмет на Димитровград
Интервю на Делян АВРАМОВ


- Г-н кмете, каква е визията Ви за Димитровград за след 10 г., когато ще е на 80?

- Надявам се полученият сега тласък да се запази и в следващите години. Наистина говорим за много сериозен икономически и културен тласък. Набраната скорост трябва да се запази и през следващите години, независимо от това, кой ще е кмет. Вярвам, че Димитровград ще бъде такъв, какъвто са го замислили първостроителите – динамичен, развиващ се, съвременен европейски град, предлагащ уникално съчетание между спокойствие, уют, добри възможности за живеене и добри възможности за работа, разбира се.

- След доста години на застой тук започнаха да влизат свежи инвестиции. С какво общината ги привлича?

- На първо место привличаме инвеститорите с много желание, защото, ако няма желание, трудно можеш да убедиш някого да инвестира точно в общината, която ръководиш. Димитровград има всички предпоставки да е сериозен икономически фактор, не само в област Хасково, но и в цяла Южна България. Неслучайно преди 70 г. градът ни е построен като индустриален икономически център в Южна България. За съжаление, в годините на прехода голяма част от тези дадености и икономическата слава бяха загубени от безхаберие, немарливост и недалновидност, както искате го наречете. Важното е, че наистина в последните няколко години, благодарение на активната работа на целия екип, ръководен от мен, благодарение и на автомагистрала „Марица”, която беше пусната, се оказа катализатор на всичко, което се случва. Така и Димитровград започна да бележи сериозен икономически тласък. Плодът от всички тези инвестиции ще е осезателен след няколко години. Това много сериозно ще се усети и на пазара на труда. Безспорно, за да реализира една компания продукцията си и да изпълнява своите договори, тя трябва да разполага с доста сериозен потенциал на работна ръка. За да го има този потенциал, трябва да бъде осигурено и подходящото възнаграждение. Тук е моментът да кажа, че съревнованието на компаниите да привлекат по-добрия човешки ресурс ще доведе след време и до повишаване на възнагражденията. Наскоро прочетох и че една от големите фирми в Димитровград – „Неохим”, от Нова година увеличават заплатите с по 100 лева. Това очертава тенденцията, която ще се случва и такъв е правилният път – да има конкуренция между работодателите, а можещите и знаещите да получават и подходящо възнаграждение. Ясно ми е, че сме далеч от западния стандарт от това, което всички искаме да постигнем. Това се прави с работа.

- Колко пари конкретно влязоха в града и общината?

- Нетните инвестиции на територията на общината са за около 130 млн. лева. Общият брой работници, които ще бъдат ангажирани в съответните предприятия към края на 2018-а и началото на 2019 г. трябва да е от порядъка на близо 4000. Сам разбирате колко сериозен човешки ресурс ще е ангажиран в тези производства. Между другото не сме спрели дотук в разговорите си. Съвсем наскоро нова сериозна компания прояви интерес.

- Коя е тази компания?

- Тайна е, но също е от автомобилния сектор. Продължаваме, а упоритият труд и желанието дават своите резултати. Паралелно със случващите се инвестиции, подобряваме и инфраструктурата си.

- Вложените средства за инфраструктура и благоустрояване оправдани ли са?

- Всички са оправдани. От началото на втория ми мандат за инфраструктура са вложени над 50 млн. лв. Говоря за саниране и ремонтиране на сгради, улици, паркинги и всичко свързано с подобряването на облика на града. Като включим и санираните блокове, минаваме 50-те милиона. Важното е, че паралелно със сградите и булевардите подобряваме и образователната инфраструктура. Това е приоритет. Най-важното за всеки град е да накараме младите хора да остават в него. Те трябва да имат подходящо образование, което да им даде възможност да се реализират в родното си място. Тоест, развитието на образователната инфраструктура е пряко свързано с всичко случващо се в града ни. Подобряваме облика на 6 училища. Паралелно водим разговори и подписахме споразумения с две висши учебни заведения. Така целият процес е свързан.

- С инвестициите трябва да се търси и квалифицирана работна ръка. Прави ли се нещо за това?

- Връзката между бизнес, община и образование трябва да е много силна, здрава и да дава възможност да се изпреварват събитията и да се мисли в перспектива. Хоризонтът трябва да е в следващите между 5 и 10 г. Неслучайно направихме няколко разговора с ръководствата на Технически университет – Варна и с Варненски свободен университет. Предстоят ни още няколко срещи през т.м., за да може догодина, освен идеята за изнесено обучение на тези ВУЗ-ове, да обвържем необходимостта на бизнеса от строго квалифицирана работна ръка. Трябва да направим така, че дуалното обучение на практика да бъде изпълнено. Лошото е, че в Димитровград имаше три професионални гимназии, но в годините по недалновидност общината ни загуби две от тях. В момента разполага с една професионална гимназия, която в последните 4-5 години обучаваше всичко друго, но не и квалифицирани кадри за бизнеса. Там имаше паралелки за козметици, това са малко измислени според мен специалности, които са атрактивни като име, но реално не намират по никакъв начин на реализация в живота.

- Кои са основните проблеми на инвеститорите?

-
Основният е да убедиш инвеститора, че тук е най-подходящото место и че в лицето на администрацията и на кмета ще намери партньор, а не чиновници, които ще се стремят да пречат. Веднага ще ви дам и пример. Представителите на една от компаниите, която вече започна да работи тук, дойдоха при мен. Те бяха изключително притеснени, защото разбрали, че всичко до парцела им, като комуникации, трябва да си го осигуряват те. В Турция държавата ти осигурява ток, газ, вода и всичко необходимо до границата на парцела. Усещаше се голямото им притеснение, защото тези хора все пак са в чужда държава, не познават законите ни и бяха почти готови да се отказват. В рамките на час направихме оперативка с всички експлоатационни дружества. Всеки пое ангажимент и точно за 90 минути проблемът беше решен, а на инвеститорите им стана ясно, че наистина има желание да се помага. Проблемът, за който ме питате, е тромавата администрация на местно ниво. Донякъде и на държавно, а също несигурността, която много от тези инвеститори усещат на моменти. Може би, ако успеем да избегнем това, ще е много по-различно. Най-важното е да си личи, че местната администрация има желание и хъс.

- Въпреки че Димитровград е млад и се намира в равнината, тук започнаха да идват и туристи. Това случайно ли е, или е маркетинг?

- Градът е млад, но има уникална история. От нея само можем да трупаме дивиденти. Именно нея трябва да развиваме, за да привличаме потенциални туристи с интерес към града ни. Неслучайно Димитровград стана преди 2 г. заедно със София част от 27-ия Културен маршрут към Европа. Неслучайно в момента реставрираме централната градска част в онзи облик, както е замислен, за да покажем тази уникалност. Разбира се, давам си сметка, че ще е много трудно от следващата година да се тълпят туристи с фотоапарати. Това е бавен процес. Според мен обаче бъдещето е да работим в тази посока. Строят и епохата в годините, през които е изграждан Димитровград, ще са все по-атрактивни и интересни за по-голяма част от хората. Трудно е сега да се обясни на младото поколение как този град е строен с ентусиазъм и доброволно, с идея и мечта да се изгради нещо различно.

- Освен Димитровград, на 23-и т.м. рожден ден празнува и другият град в общината – Меричлери. Там има уникален извор и басейн, но нещо не се получава с експлоатацията и рехабилитацията им. Защо така?

- Причините са обективни. Уникалността на извора е факт, но няма как насила да докараш инвеститор. Ако има и най-малката възможност там да се случи нещо, бъдете сигурни, че ще направим всичко възможно то да се случи.

- Кой е най-големият успех на кмета Иво Димов?

- Този въпрос никога не е стоял така за мен. Мога да кажа, че все още не съм изгубил хъса и желанието нещата да се случват. Може би в момента, в който почувствам, че съм вече безполезен и нямам желание и хъс, самичък ще си преценя, че някой друг трябва да продължи започнатото. Нека хората оценят какви са успехите и неуспехите ми. Аз не бих могъл да кажа.

- А най-голямата Ви грешка?

- О, грешките са много. Винаги ги има и само този, който не работи, не греши. Нещо фрапантно и непоправимо не мисля, че правя, но грешки винаги има, няма как да ги избегнеш.

- Какво предстои, загатнахте, че нова голяма компания сондира дали да вложи пари? 


- Предстои официално откриване на завода на „Язаки” в края на т.м. или в началото на октомври. В момента компанията позиционира хора, машини и оборудване. Започна преместването от пилотния завод в Стара Загора. „Са-Ба” също започнаха да строят. „Щрабаг” са готови. Строи се и текстилната фабрика. Предстои и изграждането на кръговото движение на пътя между Хасково и Димитровград в района на изброените фирми. Обявата за обществената поръчка вече е публикувана и тече процедурата за избор на изпълнител. Очаква се изграждането му да започне след средата на октомври. Хубавото е и че целият път - от границата на областта ни със Стара Загора, през Димитровград до Хасково ще бъде преасфалтиран. Надявам се, че изграждането на кръговото ще съвпадне със строително-ремонтните дейности по целия участък. Приключва и процедурата на другия проблемен участък – пътя Чирпан – Симеоновград. Две трети от това трасе е на територията на общината ни. Касае Меричлери и трите квартала - „Черноконево”, „Вулкан”, „Мариино”, а също трите села Брод, Злато поле и Райново. Надявам се есента или най-късно пролетта и този важен път да бъде рехабилитиран. Паралелно си работим по обектите. Асфалтирахме центъра. Всяка година отделяме средства да подменяме подземната инфраструктура и да си асфалтираме пътищата. Има още потенциални инвеститори, засега само с идеи. Дали ще се осъществят намеренията им - времето ще покаже. Аз и екипът ми сме готови да ги посрещнем и да им съдействаме./Марица

Коментари