Вежди Рашидов с изложба "Японски вишни" в Димитровград

култура

от Делян Аврамов 252 прегледа 0

ДИМИТРОВГРАД, Марица

Самостоятелна изложба на от 35 акварела и 10 скулптури на Вежди Рашидов ще бъде открита от 18 часа на 1 септември в димитровградската Художествена галерия "Петко Чурчулиев".  

Експозицията, озаглавена "Японски вишни", е част от официалното честване на празника на града и 70-годишнината от основаването му. Изложбата на именития художник е по покана на общината. Вежди Рашидов е роден в Димитровград и е почетен гражданин.  

С "Японски вишни" Рашидов напомня за красотата, която всеки ден е пред очите ни и която много често пропускаме, забързани във всекидневието. „Японските вишни в моя двор са с изящни цветове, наблюдавах ги дълго как се разтварят, всеки ден бяха различни и всеки ден ги рисувах различни. Този пробуден цвят, тази светлина, която влезе в акварелите ми, беше изненада и за самия мен“, споделя творецът. Той е световноизвестен скулптор, но познава изкуството на акварела от най-ранните си творчески години. „Акварелът е трудна техника. Работи се с вода, а водата е една стихия. Да рисуваш с вода е все едно да овладееш тази стихия. Сякаш потапяш светлината във водата“, обяснява художникът.
Изложбата ще продължи до края на септември./Марица

Коментари