Телевизор "Опера" проработи в апартамент от времето на соца в Димитровград

Шоу

от Делян Аврамов 833 прегледа 0

ДИМИТРОВГРАД, Марица

Култовият първи български телевизор "Опера" проработи и хвана сигнал. Ламповият черно-бял приемник, модел 1966 г. е произведен малко преди световното първенство по футбол в Англия, където участва и националният отбор на Народна Република България. С настройките по хващането на програмата се зае кметът Иво Димов

Телевизорът е част от обзавеждането на атрактивен ретро апартамент от времето на социализма. Експозицията е по повод 70-годишнината от създаването на Димитровград. Жилището пресъздава времето след 1951г., когато са построени вече първите блокове в новия град и хората се нанасят да живеят в тях по начин, който е по различен от познатия им живот на село. Правят се първите опити за създаване на удобство и уют. До тогава пристигналите от всички краища на България бригадири, са настанени във временни дървени постройки и палатки. 

Апартаментът се състои от четири стаи. Всички предмети, които са показани в него са автентични. Поради недостига на жилища в началото в новопостроените апартаменти се настаняват по две семейства. Семейството, което е имало деца се е разполагало в спалнята и още една стая, а това без деца в отделна стая. Кухнята, банята и тоалетните са били общи за всички обитатели на жилището.

Атрактивна е кухнята, където бе изградена и мивка от тухли, типична за времето си. Тогава във всяка кухня е имало легло с пружина, дървена маса, на която са се хранили хората и традиционния бял бюфет и посуда - съдове, чаши, чайници и други.

Останалите стаи са спалня с гардероб от онова време, детско легло и кът за ръкоделие, съществувал във всички жилища, където жената е шиела и бродирала. Моделите жените са копирали от популярните за времето си списания - "Жената днес", а по късно и "Бурда". В този кът на една маса са наредени шевна машина, списания, различни ръкоделия и модели.

Гостната или всекидневната е стаята в която се намира голяма масивна полирана маса с тежка плюшена покривка и т.нар. полирован бюфет, където са се нареждали по-скъпите сервизи Интериора се допълва от радио, грамофон и телевизор "Опера", който се очаква да работи, за да могат посетителите да визуализират на живо черно-бялата картина на екрана.

Във всички стаи има характерните за онова време жакардови килими и ковьорчета по стените.

Четвърта стая е обзаведена като кабинет, която е предвидена да функционира в бъдеще като информационен център, където туристите ще могат да получават информация за забележителностите из общината и съседните такива./Марица

Коментари