Хасковлии: Симеонов да прибере уредбата на DJ Сунай

След шума в Слънчака, вицето да се заеме с ромските сватби

Коментари

от Цанка Семерджиева 1364 прегледа 0ХАСКОВО, Цанка Семерджиева
След опита да въдвори ред на Слънчака, вицепремиeрът Валери Симеонов да се заеме с проблема с ромските сватби в Хасково, за да има спокойствие и тук. В анкетата на haskovo.marica.bg 75.5 на сто искат вицето да наложи тишината в града, тормозен от шумни ромски сватби.

Тази седмица ви попитахме „Да се заеме ли Валери Симеонов с тормоза на ромските сватби в Хасково? 54.7 на сто отговориха: „Задължително, този проблем трябва да се реши, това е шумов терор”.
Други 20.8 % посочиха: „Да се пробва, нека политик свърши нещо полезно и за хасковлии”. Тотално отчаяни, че някой може да защити правата им са 10.4 на сто.Те смятат, че дори с намесата на Симеонов, нищо няма да се промени. За 14.2 % от анкетираните проблемът с ромските сватби не е работа на вицепремиера.

Кой обаче да се заеме с това, след като години наред тормозът се извършва с разрешението на общината. Хасково има доста проблеми, но този със сватбите влиза неканен за по няколко часа във всеки дом в най- големия кв. „Орфей”, по бул. „Левски”, кънти в половината град. Между блоковете се вадят уредби, оркестърът свири с часове, виковете и крясъци не секват, тормозът е тотален и ненаказан. Пък и никой не контролира сергиите, които се вадят – какво продават, плащат ли данъци, имат ли разрешително за пиратките.

На хората в тези квартали направо им прималява щом видят наблизо да паркира бусът на DJ Сунай, защото това означава, че ще има сватба или сюнет. Най- известният озвучител в махалата е нещо като арестувания в „Оксижен” DJ Станчо.Надува децибели, за да може група хора да празнува дивашки на улицата, между сградите, без да обръща внимание, че има и такива, които са си у дома, където имат пълното право да са необезпокоявани. Така че, не е чудно, че близо 70 на сто от хасковлии намират за необходимо Валери Симеонов да дойде и да прибере уредбите, както направи по морето. Тишина е нужна не само на почиващите в Слънчев бряг, а и на данъкоплатците в Хасково.

Зададохме така въпроса, не защото смятаме,че е работа на вицепремиер да прави акции, а защото Симеонов се опита да покаже, че ако иска държавата може да въдвори ред. Институциите могат да работят нощем и през уикенда, за да осигурят реда, да измерят шума, да видят какво се предлага, спазва ли се данъчното законодателство и т.н. В Хасково например никой никога не е измервал шума от ромските сватби. А би трябвало, след като има толкова много оплаквания. След 17 часа няма служба, която да работи и чиновник, които да иска да го прави. На стража е само полицията, която обаче „нищо не може да направи, защото сватбарите имат разрешително от общината.”
Там са хората, които ако искат могат да
сложат край на шумовия терор. Необходимо е само да променят Наредбата за поддържане на чистотата и обществения ред. Сега в раздел II чл.4 тя казва: „за осигуряване условия за спокойствие, труд и отдих на гражданите се забранява:


8а Озвучаването с технически средства и вдигането на шум по улици, площади, паркове и спортни съоръжения, в жилищни и не жилищни сгради, включително храмове на религиозни общности, когато звука се чува извън сградата, за времето на цялото денонощие. Озвучаването на горепосочените места може да бъде осъществено по повод празник или честване, след писмено разрешение от кмета на общината.
Озвучаването с технически средства и вдигането на шум по улици, площади, паркове и спортни съоръжения, в жилищни и не жилищни сгради, включително храмове на религиозни общности, когато звука се чува извън сградата, за времето на цялото денонощие. Озвучаването на горепосочените места може да бъде осъществено по повод празник или честване, след писмено разрешение от кмета на общината.
8б Искането за издаване на разрешение за музикално озвучаване по т.8а, се подава в срок 3 /три/ работни дни преди датата на събитието.
8в Разрешение за музикално озвучаване с технически средства може да бъде издадено само за дните петък и събота.
8г Забранява се издаването на Разрешение за музикално озвучаване с технически средства по време на национални празници на Република България, както и на общински празници”.”
Така на практика тормозът е уреден с наредба.
Колко и кои са общинските съветници, които биха инициирали такава промяна в наредбата, която да забрани озвучаването с технически средства в жилищни квартали? Просто да се сложи край на тези тържества и да прати сватбарите в специалните салони или на поляна далеч от града.
Уж приобщават малцинства, даже общината, като всички други, има програма за това. Няма как да стане интеграцията, ако хората, които трябва да се интегрират не бъдат накарани да заживеят като останалите. А това не става с дондуркане на избиратели, а с налагане на правила за граждани.

Коментари