Краставиците поскъпнаха драстично

Стъблата на корнишоните буквално изгарят от жегата и реколтата е слаба

агро

от Михаил Михайлов 1182 прегледа 0

ХАСКОВО, Михаил МИХАЙЛОВ

Краставиците поскъпнаха драстично на зеленчуковия пазар в Хасково. Цената им достигна до 2,50 лева за килограм, което е с близо лев повече от нормалната им цена за това време на годината. Корнишоните също бележат ръст с 50-60 стотинки на килограм и се продават за 1,40 лева, а не на 0,80-0,90 лева, както беше през миналите години.

Това е така, защото това лято е много горещо, а и сравнително често превалява дъжд. От влагата и жегата растенията се разболяват. Пръскаме с какви ли не препарати, съветваме се с агрономи, но няма спасение, казва земеделският производител от село Стамболийски Димитър. Тезата му потвърждава и съседът му по маса - Емо, който гледа своите зеленчуци във Въгларово.

Най-търсени продължават да са краставиците сорт "Гергана", те са крехки и много вкусни. Тези със среден размер 20-30 см., които са прави са най-скъпи - 2,50 лв. По-малко се харчат тези от сортовете "Тимур" и "Тести грийн". На тържището има и краставици второ и трето качество. Те са съответно на цена около 1,50 лв. и 0,60 лв. за кило. Те са или по едри или по криви и стари. Хората обаче искат и си купуват повече от първото качество, обяснява Митко, докато полива с бутилка обилно, както своите, така и краставиците на колежката си от другата страна на сергията.

Корнишоните също поскъпнаха обяснява Гинка Димитрова. И при тях причината е, че растенията буквално изсъхват на корените си. Аз съм само продавачка, но шефът ми Айдън гледа два декара корнишони във Войдодово. Сега цената на малките краставички за буркани е средно 1,40 лева за килограм, за първо качество. Дори второто качество е 1,20 лева, което не е било никога. Но това е за сметка на малкото количество и похабената на нивите реколта, жалва се жената. Миналата година по това време имахме тонове продукция, която вървеше от 0,80 до 1 лев за килограм, а сега едвам смогваме да зареждаме масата си, добавя тя./Хасковска Марица

Коментари