Младото поколение е заплашено от епидемия от рак

здраве

от Цанка Семерджиева 293 прегледа 0

Младото поколение е заплашено от епидемия от рак

"Хасковска Марица" 


В световен план раковите заболявания се увеличават, а някои от тенденциите са особено притеснителни за страни като нашата. "Глобалната тежест на раковите заболявания се очаква да надвиши 20 милиона нови случая годишно до 2025г. За сравнение, през 2012 диагностицираните нови случаи са 14,1 милиона.

За почти всички видове рак най-голямо нарастване на темповете на разпространение се наблюдава в страните с най-високи доходи като тези в Северна Америка, Западна Европа, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.

Преходът към по-голямо индустриално и социално развитие води до нарастване на тежестта от раковите заболявания като цяло."

Това са част от констатациите в последния мащабен Световен доклад за рака на Световната здравна организация, публикуван през 2014г..

Тези изводи будят едно логично притеснение – сред днешните млади хора има повече настоящи и бъдещи онкоболни, отколкото в предишните.

Редно ли е хората от т.нар. Поколение „Y” (на Запад – millenials, у нас – деца на прехода) да са по-притеснени от възможността да се окажат болни от рак? Генерацията грубо обхваща родените между 1982 и 2000г., които в момента са в най-активните си години.

Изводите на СЗО са особено притеснителни за страна като България,
която все още не е в клуба на развитите на Запад, но вече има нужния икономически растеж, повишаващ стандарта на живот на голяма част от населението.

„Най-голям ще бъде удара върху страни, които са в средата на преходното си развитие. Много от тях са зле подготвени да посрещнат нарастващия брой на онкоболни пациенти, който се очаква в следващите десетилетия“, пишат от СЗО.

Гражданите на тези страни все повече възприемат начин на живот, който е стандартен за проспериращите и индустриализирани страни, допълва се в доклада.

Изобилието, родено от икономическото развитие, води до увеличаване на определени видове рак, най-вече на гърдата при жените, на простата при мъжете и на дебелото черво и при двата пола. Нарастването на тези онкозаболявания вече е отчетено както в Западния свят, така и у нас.

В САЩ притеснение будят статистиките, че сред по-младото поколение в някои големи градове има сериозно увеличение на диагностицираните с рак на дебелето черво.

Обективните причини – тютюнопушене, лошо хранене, консумация на алкохол и други наркотици, лош въздух.
В този смисъл не са обнадеждаващи статистиките, че българските тийнейджъри са сред най-пиещите, друсащите и лошо хранещите се в Европа, или че въздухът в София и други градове е изключително замърсен.

До момента не споменаваме най-известният субективен фактор за онкологичната заболяваемост – стресът. Между него и рака няма доказана пряка връзка, но е сигурно, че повишава вече споменатите видове рисково поведение като пушенето, алкохолизма или нездравословните диети.

На тема „стрес“ България не се отличава от Западния свят – наблюдава се типичното за развитите общества повишаване на тревожността и напрежението както на работното място, така и сред подрастващите.


Източник: Vesti.bg

Коментари