Избират Царица на лютеницата в Куртово Конаре

България

от Михаил Михайлов 221 прегледа 0

Избират Царица на лютеницата в Куртово Конаре

Деветото издание на Фестивала на чушката, домата, традиционните храни и занаяти ще започне на 8 септември и ще продължи през целия уикенд.

Програмата на зеленчуковия празник включва атрактивни събития през трите дни. Жителите и гостите на Куртово Конаре ще могат да се насладят на различни традиционни храни и художествени изделия от региона, както и да разберат как се прави лютеница и как се приготвя доматена супа.

По време на фестивала ще бъде избрана и най-добрата майсторка на домашната лютеница, която ще се окичи с приза „Царица на лютеницата“.

Фестивалът на чушката, домата, традиционните храни и занаяти Куртово Конаре Фест се провежда всяка година от 2009 г. насам. Първоначално това стана със съдействието на Платформа АГОРА и Фондация ”Америка за България” с цел подкрепа на местния поминък. Постепенно през годините събитието създаде свой облик и формат и днес е един от най-популярните фестивали в страната, съчетавайки традиционно със съвременно изкуство, образователни програми и лекции, пленери, кулинарни дейности и много музика - рок, джаз, етно, блус, фолклор./Марица.бг

Коментари