Игуменът на Бачковския манастир: Да не огорчаваме Богородица с дела и мисли

Много хора идват в храма само като туристи, а ние ги очакваме като истински християни

Коментари

от Михаил Михайлов 320 прегледа 0

Автор: Калина КРЪСТЕВА

Екип на "Марица" се срещна с епископ Симон ден преди големия християнски празник. Разговаряме с игумена на Бачковския манастир за потока от посетители, реставрацията на обителта и духовното послание на днешния празник Успение Богородично.

- Посрещате ли много миряни тази година?

- Макар тази година да има 40% спад в посещаемостта, манастирът придобива нов облик. Тук е тихо и спокойно. Разрешено е снимането от туристи, то не се таксува. Реставрацията, която се прави, е тиха и не пречи на посетителите. Има 165 отремонтирани удобни места за настаняване, а и цените не са високи. Тази година е тежка. Миналата година отчетохме 30% спад, но той се дължеше на затруднения достъп поради многото ремонтни дейности на пътната инфраструктура наоколо. Самият трафик по информация на Агенция пътна инфраструктура беше спаднал.

- Как тече реставрацията на манастира?

- Реставрацията е съсредоточена основно в централната църква. Все още не можем да посочим със сигурност кога ще приключи. Планувахме да завършим тази година, но се оказа, че доста често трябва да се сменя подхода и технологията в зависимост от ситуацията. Това удължава времето. Почнахме работа чак през април, защото времето беше много студено, стените също. За сравнение предната година започнахме още в началото на март.

Друга спънка е, че все още нямаме разрешение за дренаж на църквата. От дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" ни върнаха няколко пъти, като вече сме представили три различни технологии. В крайна сметка проектът е с частно финансиране от дарители и спонсори. Трябва да се стигне до решение, защото изсипваме много пари в реставрация, а влагата започва постепенно да се качва към стенописите и след време те могат да бъдат загубени. Процедурите са много тежки. Имахме среща в министерството, разговарях с зам.-министър Амелия Гешева и получихме обещание за бързи действия.

Трябва да започнем и ремонт, с който да извадим първичната вода около сградите, за да не нанася щети. Дворът ще бъде преструктуриран, а излишните елементи, останали от предишни управи - да изчезнат. Предстои ни още много работа, но всичко е свързано с документация и разрешителни.

- Какво е Вашето послание към миряните за днешния празник?

- В днешно време нацията ни е тотално разделена по всякакви въпроси, но нека се замислим. Ще посрещнем Успение Богородично - голям празник за всички християни, защото тя е нашата всеобща християнска майка. Да си спомним акта на осиновяването! Когато Христос бил на кръста, пред него били майка Му Мария и един от най-младите ученици Йоан. Христос се обръща към апостола и казва: “Ето майка ти”, а след това на нея казва: “Жено, ето сина ти”. В евангелието пише: “И от тоз час нататък той я прибра към себе си и се грижеше за нея”.

Това е актът на осиновяването, чрез който Св. Богородица става майка на всички християни и тяхна молитвена застъпница. Както ние отбелязваме съвсем по човешки празника на нашите майки, така по дух на християнството ние отбелязваме този празник като ден на нашата всеобща майка. Знаем, че тя не престава да се моли за всички нас, въпреки че ежедневно и ежечасно я огорчаваме с нашите действия.

В очите на всяка една майка, колкото и деца да са лоши, те остават нейните чада и тя се грижи за тях. Моят апел и поздрав към всички читатели на в. “Марица” за този ден е наистина да бъдем малко по-добри и да се постараем в памет и за чест и слава на Света Богородица да не я огорчаваме с нашите дела и с нашите мисли. Много хора идват в храма само като туристи, а ние ги очакваме като истински християни. /Марица.бг

Коментари